GRONINGER DAGBLAD

Met Herman van Veen in Olympia

19 apr 1996

"Wat Wimbledon is voor tennissers, Nou Camp is voor voetballers, is de Olympia in Parijs voor zangers." Deze woorden sprak Herman van Veen over Olympia, de eerste music-hall in Parijs. Alle groten der aarde, van Maurice Chevalier, Charles Aznavour, Edith Piaf tot Yves Montand, hebben er gestaan. Veel revues, met danseressen, parels en veren, ontstonden hier.


Olympia is een mythe, een plaats waar je geweest moet zijn wil je aanspraak kunnen maken op een grootse carrière. Een onbekende kon er in een avond een wereldster worden. Bécaud begon er zijn loopbaan. Brel verkoos het theater om er zijn laatste concert te geven. Piaf zorgde maandenlang voor uitverkochte zalen.

Er waren tijden dat mensen alleen maar meetelden als ze op de 'Générales fiévreuses'. de koortsachtige generale, in Olympia gezien werden. Zowel Marlène Dietrich als Juliette Gréco hebben gevochten voor een plaats op de eerste rij.
Op de bühne van de Olympia schenen wonderen te gebenren. Dat is bijna geschiedenis. Het theater wordt afgeleiden en iets verderop weer ingebouwd. Of er dan nog bezeilde geest zal heersen is de vraag. Herman van Veen die er ook regelmatig was te zien neemt de kijker nog even. mee voor een laatste wandeling door het gebouw.