DE GELDERLANDER
kunstredactie

Claudia de Breij tussen 'late night' en theater

19 mrt 2004

DOETINCHEM o Als kind wilde ze Herman van Veen worden, of Mies Bouwman. Ze werd Claudia de Breij, bekend van radio, televisie en theater. Vanavond om half negen staat ze met haar sketches en liedjes in de Doetinchemse schouwburg Amphion.


Sinds oktober vorig jaar presenteert Claudia de Breij (1975) afwisselend met Dolf Jansen het televisieprogramma VARA Laat. En dan heeft ze al een paar jaar een eigen radioprogramma op 3FM: Claudia d'r op! Maar ook staat ze in de theaters met haar soloprogramma 'Claudia Zuigt'. En hoewel ze zich met volle overgave stort op het televisie- en radiowerk, het gaat haar uiteindelijk wel om het theater. "Laat ik vooropstellen dat ik geen van drieŽn, kan missen. In de radiostudio werk ik met hart en ziel, bij de televisie doe ik dat ook. Toch denk ik dat ik theater het belangrijkst vind."

Rode draad is een groot woord, maar een onderliggend thema dat in haar theaterprogramma telkens zo'n beetje de kop op steekt is bewustwording. "Naar mijn idee vallen we op een bepaald moment uit het paradijs. Als kind denk je eerst dat je ouders helden zijn, je bent ervan overtuigd dat Sinterklaas en God bestaan en je weet dat Michael Jackson onschuldig is. Sterker nog, dat hij zwart is. Maar dan komt het moment dat je erachter komt dat het leven nog wel leuk is, maar niet alleen maar leuk. Daar gaat mijn programma over."

Ze neemt het schrijven van liedteksten heel serieus. "Mijn oudere broer is advocaat. Dat is ook een beroep waar je goed moet nadenken over formuleringen. In complimenteuze buien zegt mijn broer weleens dat ik mijn liedteksten bijna juridisch schrijf: geen woord te veel of te weinig. Mooi dat hij dat zegt. Het gaat mij om grote gevoelens zo accuraat mogelijk proberen te verwoorden. Het is een kwestie van ambachtelijk te werk te gaan en dat betekent hard werken. Ik ben in dat opzicht een groot liefhebber van het werk van Ivo de Wijs."
Al heel jong werd ze door haar ouders meegenomen naar een voorstelling van Herman van Veen.
"Ik dacht direct: dat wil ik ook. En dat is heel lang zo gebleven. Ik wilde Herman van Veen worden, of Mies Bouwman. Want we keken oůk altijd naar dat televisieprogramma 'In De Hoofdrol'. Geweldig vond ik dat. Laatst nog, toen Fanny Blankers-Koen was overleden hebben ze de uitzending herhaald waarin zij hoofdgast was. Ik heb weer zitten genieten."