Winschoter Courant
kunstredactle

Herman van Veen:
"Grootste onder de kleine kunstenaars"

19 februari 1987


• Groningen-Lang niet gezien: Herman van Veen. Maar liefst vijf dagen achter elkaar in De Stadsschouwburg in Groningen. Het programma is niet in eerste instante voor het Nederlandse publiek gemaakt, maar vindt zijn oorsprong in Frankrijk en West-Duitsland en is pas later bewerkt en omgeschreven voor de Nederlandse theaters. De voorstelling kreeg zijn eerste vormen in het Parijse Théatre de la Ville (januari 85) en de officiële première vond plaats in het Deutsches Theater in München (november '85). De laatste Nederlandse theatertournee dateert alweer van 1983.


In de tussentijd heeft Van Veen het in het buitenland geprobeerd: de VS, duitstalig Europa en Frankrijk. Een avontuur op Broadway lukte niet echt, maar de Europeanen bleken wel degelijk gevoelig voor de muzikale clown uit Nederland. Maar hét succesland is nog altijd de Bondsrepubliek. Uitverkochte zalen (en die zijn doorgaans behoorlijk groter dan de Nederlandse theaters), een laaiend enthousiast publiek en een jubelende pers. Onder de kop ,,De grote kunst van de kleinkunst" schreef de Frankfurter Algemeine:

,,Kleinkunst: Waarschijnlijk wordt er altijd zo neerbuigend over gedaan omdat er maar weinigen zijn die dat vak beheersen. Herman van Veen behoort in ieder geval tot de grootsten onder de kleine kunstenaars". En de recensente van de Süddeutsche Zeitung is wel heel erg gecharmeerd van het Holllandse wonder: „Hij heeft de mooiste blauwe ogen ter wereld''.

Ook in de DDR is Van Veen inmiddels geen onbekende meer. En ook daar een lovende pers, zoals de National Zeitung: „Zonder zijn eigen kwetsbaarheid te verhullen, roept hij met zijn gevoelige kijk op de wereld gedachten en gevoelens op die mooi en niet zelden zelfs nieuw zijn". Maar de DDR zou de DDR niet zijn als er ook niet handig gebruik werd gemaakt van Van Veen's pacifistische instelling. De interpretatie van de Berlincr Zeitung: „Binnen de vredesbeweging in Nederland staat hij vooraan. Zijn doel is het versterken van het bewustzijn van zijn landgenoten ten opzichte van de bedreiging van de stationering van NAVO-raketten en van het SDI-programma van de VS".

Maar nu dus weer terug in eigen land en van dinsdag 24 tot en met 28 februari in De Stadsschouwburg in Groningen. Herman van Veen wordt begeleid door Erik van der Wurff (piano, synthesizers), Nard Reijnders (sax, klarinet), Chris Lookers (gitaar) en Cees van der Laarsse.