De Standaard

Van Veen kwam, maar zong niet

19 februari 1971

Woensdagavond hoopten we in de Leuvense Alma II Herman Van Veen te zien optreden... We waren een uurtje bij voorbaat in de zaal en tot onze aangename verwondering was Van Veen mét zijn begeleidingsgroep reeds te plaatse.
Hoewel alle instrumenten opgesteld waren, was er toch niet die typische sfeer tussen rustige relax (alles is in orde, voor ons mag het beginnen...) én lichte podiumkoorts (nog zóveel minuten en het is zo- ver-.) die men bij elke artiest vóór elk optreden kan konstateren.Nét toen we van plan waren een praatje te gaan maken met de muzikanten, begonnen deze rustig weer in te pakken. Herman Van Veen zelf was zopas in zijn wagen gestapt. Men heeft de zaak hier met verregaande nonchalance aangepakt', aldus de bassist. «Volgens het kontrakt moesten we om 13 uur ter plaatse zijn. Wel, wij waren er. Van de organizatoren geen spoor, we gingen zelf telefoneren en om 17 uur kwam er eindelijk iemand. Verder is dit podium veel te klein en de schijnwerpers funktioneren niet omdat er gewoonweg geen draden bij zijn. Ten andere, de stopkontakten hebben geen aarding,wat levensgevaarlijk is voor ons..».

Het podium leek inderdaad nogal klein voor harlekijn Van Veen en ook de zaak van de stopkontakten leek ons redelijk, vooral voor de bassist. die stalen snaren op zijn gitaar had.
Toch hoorden we graag de mening van de organisatorenj, het KVHV.

«Er is inderdaad afgesproken elkaar om 16 u. te ontmoeten.' zei kultuurpreses Jan Coch, «maar dat zou hier in het KVHV-huis gebeuren, omdat de Alma nogal moeilijk te vinden is. Na een uur vergeefs wachten zijn we uiteindelijk naar de Alma gegaan waar we hen aantroffen. Verder staat op het kontrakt dat Van Veen zélf zou instaan voor geluids- en lichtinstallatie.

Een paar dagen geleden bellen ze ons op om te vragen of wij konden instaan voor schijnwerpers, wat we ook deden! Herman Van Veen was akkoord om zich zo goed mogelijk aan te passen aan het. podium, dat. inderdaad nogal klein was. Maar het waren vooral een paar muzikanten die niet akkoord waren. De grootste oorzaak van het misverstand lijkt me echter dat we al de zaken op voorhand regelden met een manager van Van Veen, op de avond zelf was hij vergezeld door een andere persoon die we niet kenden en die onze beweringen in twijfel trok». Waarschijnlijk heeft Van Veen dus een administratieve manager én een road-manager en was er een gebrek aan duidelijke afspraak tussen beiden.

Tot zover beide versies. Vooral het talrijke publiek was dupe van dit «misverstand». Hoe dan ook, wie Van Veen wil aan het werk zien, kan volgende zondag terecht in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel Wij zullen er zijn.