VPRO GIDS
RS

DENK EENS VANUIT HERMAN VAN VEEN

18 dec 1999

HERMAN VAN VEEN EN HET ROSENBERG TRIO, NET 5, 22.15-23.15 UUR


"Witte voeten heeft Herman van Veen in deze gids nooit kunnen halen. Sommige mensen worden kotsmisselijk van alleen al de gedachte aan Herman van Veen en dat hebben ze hier ook wel eens opgeschreven. Maar die negatieve publiciteit is vanaf nu verleden tijd. Want wat heeft Herman van Veen aan negatieve publiciteit? Helemaal niets. Laten we nu eens vanuit Herman van Veen denken in plaats van vanuit elkaar.


Die walging is toch vreemd voor iemand die met name in de jaren zeventig een aantal platen heeft gemaakt die niet onderdoen voor werk van iemand als Boudewijn de Groot, die op de een of andere manier wel krediet heeft. Carré Amsterdam (1971) met zijn vette popmuziek mag er echter zijn. Evenals het overrompelende en spectaculaire theater dat hij toen maakte. En wie luistert naar Bloesem (1972) kan toch moeilijk ontkennen van doen te hebben met niets minder dan een klein meesterwerkje. Van Veens extatische vioolsolo van vier minuten op slechts drum en bas-begeleiding kent zijn gelijke niet. Hij zingt"Ik ken een vrouw
ze lijkt op jou
ze is ziek
ze lijdt aan tederheid
ze heeft zoveel
en ze geeft zo graag
maar ze raakt zo weinig kwijt'

- dat is een schrijnende tekst over eenzaamheid, geschreven door Rob Chrispijn, een tamelijk onderschatte en inmiddels zowat verwaarloosde tekstdichter die zich altijd heeft bewogen tussen lied en gedicht.

Inmiddels zijn we bijna dertig jaar verwijderd van zo'n plaat. Herman van Veen is afgedwaald van Nederland en ook van zijn verwarrende stoute jon- gens-mentaliteit Hij is nu vooral een hoge boom die veel wind vangt. Zijn flop Nachtvlinder-was een vergissing en de pers had woorden te over om dat duidelijk te maken (en Van Veens manager woorden te kort om dat weer goed te praten, zoals we eerder in deze gids lazen).
Liedjes maakt hij nog steeds. Vanavond is een registratie te zien van een concert dat hij gaf in het kader van zijn honderdzoveelste nieuwe CD en een wereldtournee met het Rosenberg Trio.

Daarmee komt hij begin volgend jaar weer naar Nederland. Dus ga daar heen met zijn allen.RS