GOUDSCHE COURANT

De wonderbare herrijzenis van Alfred Jodocus Kwak

18 dec 2002

Alfred Jodocus Kwak is terug. Wie hem wil zien moet naar de Leidse Schouwburg, want alleen daar brengt Herman van Veen hem tot leven.


De voorstelling 'Verboden te lachen' richt zich op iedereen van zeven tot 107 jaar, zo denkt Herman van Veen; Hij wordt ondersteund door een vijftal muzikanten. Alfred Jodocus Kwak wˇrdt gespeeld door Lilja Hermannsdˇttir. De eend ontstond in 1977 toen Herman van Veen op ver- zoek van . het Residentie Orkest een symfonisch sprookje schreef. ? Op dat moment besefte hij nog niet dat Alfred een eigen leven zou gaan leiden. De eend werd hoofdrolspeler in boeken, op cd's, in theatervoorstellingen, in stripalbums en in teken- films.
Toch heeft Van Veen hem na een tournee in 1977, die onder meer langs Hamburg, Berlijn en Wenen voerde, nooit meer live On stage gebracht.

In 'Verboden te lachen' heeft de Koning van Groot Waterland op het Jeugdjournaal iets zo verschrikkelijks gezien dat hij niet meer kan lachen. Sterker nog, niemand mag meer lachen. Zelfs Alfred Jodocus Kwak niet. Laat hij nou vreselijk veel houden van lachen. . Dus bedenkt Alfred een heel slim plannetje.