ROTTERDAMS DAGBLAD
Koen Greven

Jubileumconcerten Herman van Veen

'My Way' doet van Veen over bühne kronkelen

18 nov 1992

Hilversum - Op geheel eigen wijze zingt Herman van Veen popclassics in het Nederlands. Frans, Duits en Engels. Zijn repertoire is ontroerend en verrassend. Begeleid door het symfonisch orkest II Novecento uit Vlaanderen zingt Van Veen liedjes van Stevie Wonder tot Leonard Cohen.


De Vara zendt morgenavond het eerste deel uit van een aantal jubileumconcerten die de cabaretier, ter ere van 25 jaar samenwerking met platenmaatschappij Polydor, half september in Den Haag gaf. "You take my breath away' heet het jubileumrepertoire van Herman van Veen, naar het liedje van de overleden Queen zanger Freddy Mercury. Zoals bijna altijd begint Van Veen met een Nederlands liedje: Suzanne. Ontroerend klinkt de tekst van Leonard Cohen uit zijn mond. Op ongeveer dezelfde manier zingt hij vervolgens zijn eigen favoriete lied: Voir un ami pleurer van Jacques Brel. Door de gevoeligheid in zijn stem valt het haast niet op dat Frans zeker niet zijn beste taal is.


Lori Spee


Verrassend is het duet dat Van Veen met Lori Spee zingt. De zangeres zou de cabaretier helpen met de Engelse taal. In de studio is toen het idee ontstaan om samen Hey, that's no way to say goodbye te zingen. Lori Spee neemt onverwacht een deel van de tekst voor haar rekening. Spee (krachtig en helder) en Van Veen (zacht en gevoelig) vullen elkaar prima aan.

Behalve liedjes van onder andere The Beatles en Stevie Wonder voert Herman van Veen enkele kleine acts op. Als het nummer Isn't she lovely gespeeld wordt, danst Van Veen als een jonge hond over het podium. Het liedje My way doet hem zelfs over de bühne kronkelen. Aan het einde van de show is hij weer rustig en gevoelig als hij met het liedje Dat tedere gevoel afscheid neemt.

Het buitenland heeft al interesse getoond in de jubileumshow van de Nederlandse cabaretier. Moskou nodigde hem uit om volgend jaar een kerstshow op te voeren in het Gorki theater. Van Veen heeft wel trek in een trip naar Rusland, maar hij richt zich eerst op de Duitse toer waar hij nu mee bezig is.


Jubileumconcert Herman van Veen, morgenavond, Vara, Nederland 3,21.10 uur.
Herman van Veen, ontroerend en verrassend.Door Koen Greven