Privé

Herman van Veen verving Lubbers

18 oktober 1986


Razend enthousiast reageerde RUUD LUBBERS toen hij werd benaderd om op Prinsjesdag bij de fontein op het Binnenhof een vredesduif los te laten. Dit in het kader van de actie Miljoen minuten voor vrede. Toch was het HERMAN VAN VEEN die het witte diertje de vrijheid schonk.


De Minister-President kon zich helaas niet aan zijn strakke schema onttrekken en vond in de cabaretier een waardige plaatsvervanger. Laatstgenoemde werd echter wel het middelpunt van twee incidenten. Met de duif in een mandje onder zijn 'arm op weg naar de gouden fontein werd hij ineens door een oud vrouwtje aangesproken. Verbaasd keek Herman op en nog voor hij wat kon zeggen, onthulde ze: Oh Herman, ik houd van je! "

Na het loslaten van de vredesduif moest Herman van Veen zo snel mogelijk het plein verlaten, omdat de Gouden Koets met koningin Beatrix in aantocht was.

Herman was er echter niet op bedacht dat er zoveel fans langs de route stonden, die allemaal een handtekening van hem wilden. Met de Gouden Koets op zijn hielen lukte het Herman nog net om over de dranghekken te klimmen en plaats te maken voor de Koningin.

Hoezeer Herman achter het vredesproject staat, toonde hij ook tijdens zijn optreden in een uitverkocht Theater Carré. Hij onderbrak zijn programma en vroeg aan het publiek één minuut stilte voor de vrede...