de Waarheid

Cabaretprijs voor Herman van Veen18 oktyober 1983
Herman van Veen heeft de beste theaterprestatie op cabaretgebied in het seizoen '82/'83 geleverd. Hem is daarvoor de eerste Scheveningen-Cabaretprijs toegekend die over een maand wordt uitgereikt.


De stichting Scheveningen Bad heeft dit in het Kurhaus in Scheveningen meegedeeld bij de opening van een tentoonstelling die er duurt tot 31 oktober en waarmee herdacht wordt dat Louis Davids (1883-1939) een eeuw geleden werd geboren. Deze cabaretier vierde er in de jaren dertig 's zomers avond aan avond triomfen.

De kleine, schorrige stem van de kleinkunstartiest klonk ook na de Tweede Wereldoorlog frequent nog door de radio. Onvergetelijk werden liedjes als „De kleine man", „Ik breng mijn weekend door met jou in Scheveningen" en „We gaan naar Zandvoort".

Met de prijs en de expositie wil „Scheveningen Bad"; bijdragen aan meer activiteiten op cabaretgebied. Aangekondigd werd dat het Circustheater in Scheveningen het initiatief heeft genomen voor een cabaretfestival voor beroepsartiesten. Het eerste zal in april volgend jaar plaatshebben. In dit theater gaat 27 oktober in première „De zoon van Louis Davids". een muscial van Gerben Hellinga en Jacques Klöters.


Onbekend


Voor de winnaar van de cabarètprijs bekend werd gemaakt en de expositie werd geopend, hield Wim lbo een langspeelplaat ten doop met onbekende en nooit eerder op een plaat uitgebrachte opnamen van. Louis Davids.
De opnamen werden in 1930 in Parijs gemaakt voor elf korte films. De filmbeelden zijn tot nu toe niet opgespoord, wel de geluidsopnamen. De eerste plaat was voor Jacques Klöters van het Nederlands Theaterinstituut dat ook de lbo-verzameling gaat beheren.