Haagsche Courant

Herman van Veen mag weer plat Utrechts

18 sept 1996

..Nederland is het enige land ter wereld waar ik iets in plat Utrechts kan zeggen", heeft Herman van Veen wel eens opgemerkt. De troubadour en clown heeft de afgelopen vijf jaar echter weinig gelegenheid gehad om iets in de karakteristieke tongval van zijn geboortestad te zeggen. In Duitsland of de V.S. en Frankrijk, waar hij de afgelopen jaren weer volle zalen trok, hoeft hij daarmee niet aan te komen. Toch begint Van Veen zijn shows in het buitenland steevast in het Nederlands. Een kwestie van trots zijn op z'n identiteit.


Van Veen was vijf jaar niet op de Nederlandse podia te zien, maar begin dit jaar keerde hij terug met een programma dat louter lovende kritieken kreeg. Niet alleen de critici, maar ook zijn fans gaven blijk van waardering en trouw aan een uniek artiest. Evenals Mini & Maxi en Hans Liberg moet Herman van Veen (5D het al jaren van het buitenland hebben. Nederland is nu eenmaal te klein voor artiesten van zijn kaliber. Vorig jaar nog stond hij in het befaamde Olympia Theater in Parijs, waar zijn grote helden Edith Piaf en Jacques Brel ooit furore maakten. Bij die gelegenheid vertelde hij binnenpretjes te hebben bij de gedachte dat Brel en Piaf wellicht op dezelfde wc-bril gezeten hebben. De Vliegende Hollander wordt hij in Frankrijk genoemd. Met recht, want via New Vork, Parijs en Antwerpen kwam hij afgelopen lente terug naar Nederland om te beginnen aan een serie van honderd voorstellingen.

Ode aan Brel

Met begeleiding van Erik van der Wurff (piano, contrabas), Nard Reijnders (saxofoon, klarinet, accordeon) en Edith Leerkes (gitaar) brengt Van Veen een titelloze show met veel nieuw materiaal, waaronder mooie bijdragen van Willem Wilmink en een welgemeende ode van eigen hand aan 'Meneer Jacques Brel'. Maar ook geliefde hits als 'Opzij opzij', 'Spetter Pieter Pater', 'Hilversum III' en het lijflied van Alfred Jodocus Kwak komen voorbij in de toegiften. Opmerkelijk is voorts een ironische versie van het door Frank Sinatra beroemd gezongen 'My way', waarmee hij zijn internationale status relativeert.

Hij mag dan in het Olympia staan of voor 150.000 mensen in Chicago optreden, maar Van Veen heeft persoonlijk ook moeilijke periodes doorgemaakt. Vorig jaar september zei hij in een interview met deze krant dat hij tussen zijn veertigste en vijftigste een zware tijd had. Hij scheidde in die periode na 22 jaar van actrice Marlous Fluitsma en zag een paar goede vrienden in korte tijd aan vreselijke ziektes overlijden. Misschien mede daardoor is zijn recente werk zo teder en melancholiek. Eenzaam is hij echter niet als hij over de wereld reist om zijn veeltalige shows te spelen, want hij weet zich altijd gesteund door zijn vrienden Erik van der Wurff en Nard Reijnders, die hem al ruim een kwart eeuw bijstaan.