VARA Gids
Nico Knapper

NIEUW CABARET HARLEKIJN EN LEIDS ZOLDER- CABARET

18 sept 1967

Zaterdagavond, Nederland 2

Hoewel het cabaret in Nederland toch echt wel populair is, heeft een jong artiest die zich in dit genre een naam wil maken een zware dobber. Immers, alles wat hij in zijn ongebreideld jeugdig enthousiasme bedenkt en uitvoert, wordt door het publiek vergeleken met het werk van Hermans, Kan en Sonneveld en meestal natuurlijk te licht bevonden. Lurelei en andere groepen hebben zich dan ook terecht op de satire en de sketches geconcentreerd en het is niet te verwonderen dat de groepen die hier weer na komen zich bezighouden met het enige achtergebleven gebied in het Nederlandse amusement: het liedje.


Het Leids Zöldercabaret uit Leiden en Harlekijn uit Utrecht zijn de twee groepen die we — na in het afgelopen seizoen talloze groepen, groepjes en solisten aangehoord te hebben — het interessantst vonden. De Leidse groep wil zich, hoewel ze allemaal (net nog of net niet meer) studeren, beslist geen studentencabaret noemen, omdat ze niet de 'image' willen hebben die er aan die naam kleeft. Ze maken hun eigen liedjes, die voor iedereen zijn bestemd en die allebei onderwerpen kunnen hebben, maar geen politiek en geen mis- of toestanden. Ze zijn geen van allen beroeps, maar ze oefenen het ambt van liedjesschrijven en liedjeszingen uit met de ernst en toewijding van een professional.

Harlekijn met Laurens van Rooyen aan de vleugel en Herman van Veen, zang en enige andere moeilijk te omschrijven activiteiten, drijft voornamelijk op de persoonlijkheid van laatstgenoemde. Beiden waren tot voor kort studenten van het Utrechts Conservatorium, waar Herman behalve zang ook nog viool studeerde. Aangezien het bij hem nooit helemaal duidelijk werd op welk gebied zijn grootste talent lag, heeft hij voor zich zelf een vorm gevonden waarin hij het allemaal tegelijk kwijt kan. En wie zal verwonderd zijn, dat dit het cabaret bleek te zijn.

In dit tv-programma ziet u ze nog (maar) met hun tweeën, maar ze hebben grootse plannen voor het volgend seizoen. Ze breiden hun groep uit met nog een combo en met twee zangeressen en wilien met dat programma voor de eerste maal volledig als beroeps door het land voorstellingen geven.