Amersfoortse Courant

Restauratie redt 't Klooster Soest

Herman van Veen bereid geld te steken in oude boerderij

18 JULI 1989

SOEST - De monumentale boerderij 't Klooster aan de Eemstraat blijft voor Soest behouden. Het pand wordt ingrijpend gerenoveerd. Koper is cabaretier Herman van Veen. Hij is bereid geld in het pand te steken om de karakteristieke boerderij met schaapskooi en vee- en hooischuur aan de eisen van Monumentenzorg te laten voldoen.


Bouwondernemer G.W. van de Grift laat weten, dat hij erg blij is met de komst van de Van Veens naar Soest. "Je moet in een monument kunnen wonen en bij voorbeeld genoegen nemen met kleine ramen. De familie voelt dat goed aan en daarom heb ik geen enkele zorg over het behoud van het beeldbepalend pand", aldus Van de Grift. Hij heeft ruim twee jaar lang gezocht naar een geschikte koper, die ook bereid was de boerderij te restaureren. "We zorgen ervoor dat het pand goed zichtbaar is vanaf de straat door een weg met een bocht achter het pand uit te laten komen. Zo hoeven auto's niet vůůr de boerderij geparkeerd worden", aldus Van de Grift.

Zelf houdt hij twee stukjes grasland. "Op die manier houd je ook het zicht vrij", zegt de ondernemer die zelf als hobby 'historische panden' heeft. Het achterstuk van de deel wordt als kleinschalige kantoorruimte ingericht, de hooischuur wordt verlaagd voor een carport. De 'varkensstal wordt uitgebroken en is straks bedoeld als woonruimte. De haard met historische tegels blijft geheel intact.

Van Veen gebruikt zijn nieuwe woning vanaf maart om er beperkt te oefenen. Van de Grift: "De mensen moeten nu niet gaan denken dat er van alles gaat gebeuren. Aan een toeloop hebben we niks. De familie Van Veen heeft ook recht op privacy".

Op de plek van de boerderij heeft in de zeventiende eeuw een klooster gestaan, zegt voorlichter B.J. van Os van de gemeente Soest. "MariŽnhof en een ander klooster, MariŽnburg, hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis en het culturele leven van Soest. In de volksmond is de boerderij 't Klooster gaan heten, ook nadat beide panden zijn verdwenen. Het is een pand met allure. Een schilderij van de Nederlander Meindert Hobbema, met daarop de Soester boerderij, hangt in de Hamburgse Kunsthalle. Ook de dichter Jacop van Lennep heeft de omgeving van de boerderij beschreven op een tocht van Amersfoort naar Naarden".

Volgens Van Os staat de gemeente achter de restauratie. "Het past prima in de plannen en daarom hebben we toestemming gegeven". Het restauratieplan ligt nog tot 27 juli ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum aan de Steenhoffstraat.