PC Hooft/van Baerle Magazine

HERMAN VAN VEEN SCHREEF KINDERBOEK...

Opbrengst voor leukemie patientjes

18 juni 1987


Cabaretier Herman van Veen heeft 'in samenwerking met Roger Hendriks een boekje geschreven. Het door uitgeven; Peickmans/ La Riviere & Voorhoeve uitgebrachte kinderboek'ie wordt in Nederland en BelgiŽ op de markt gebracht. De tekeningen en illustraties zi'fn verzorgd door Luuk Poorthuis. Het boekje verdient zonder meer speciale aandacht, omdat de opbrengst wordt aangewend om de financiering te bekostigen van een verp/eeg- v/eugel voor leukemiepatiŽnt'jes.


DR. DANIEL DEN HOEDKLINIEK


De opbrengst van het boek wordt aangewend voor de bouw van acht bacterie- arme kamers voor de verpleging van leukemie patiŽnten. En in het bijzonder voor de verpleging van kinderen, die aan deze verschrikkelijke ziekte lijden.
Herman van Veen, zelf vader van vier kinderen heeft door zijn functie binnen Unicef, waarvoor hij al twintig jaar kinderambassadeur is, heeft een zwak als het om kinderleed gaat. In nauwelijks ťťn jaar wil Van Veen via zijn stichting Colombine twee miljoen gulden inzamelen. Met dit geld moet de bouw gefinanciŽerd worden van de speciale verpleegvleugel.


UITVERKOCHT


Bij de laatste voorstelling in het Haagse Congresgebouw van Van Veen, werd na de voorstelling het eerste exemplaar aangeboden aan de cabaretier door arts A. Hagenbeek.

Hagenbeek bood, duidelijk geŽmotioneerd, ten overstaan van 2200 toeschouwers het boekje aan met de woorden 'Thank you! We love Herman". En de mensen wisten deze woorden te waarderen. De exemplaren vlogen als warme broodjes over de toonbank. De eerste 12.000 exemplaren zijn middels voorintekening volledig uitverkocht, en eem tweede druk staat op stapel.


DONKERLOKJE


Het verhaal gaat over een meisje dat altijd in het donker leeft en op zoek gaat naar het onbekende. Via een tal van belenissen ziet zij op een goed ogenblik een lichtstraal en ontdekt daardoor dat er zoveel moois is, dat de lichtstraal die zij ontdekt heeft, voor haar een bron van leven is. Het verhaal heeft een strekking die overeen komt met kinderen die lijden aan leukemie. Na een beenmergtransplantatie hebben zij een volledig gebrek aan afweerstoffen tegen infecties. Nu gebeurt hun verpleging geduren deze weken in volstrekte afzondering in een steriele tent. Contact met familie is in die periode op afstand mogelijk.
Via de opbrengst van diverse acties moet de nieuwe vleugel aanzienlijk meer beweegruimte geven, en laten bovendien bezoek aan bed toe. Een vernuftig luchtstroom zorgt dat ze de patiŽnt niet besmetten.


ACTIES


Hoewel de opbrengst van het boekje slechts een klein deel dekt van het benodigde tekort, zal er door middel van diverse acties alles op alles worden gezet om het benodigde bedrag binnen te krijgen. De Avro-tv zal volgend jaar een Colombine-concert organiserenm waaraanc een nationale inzamelingsactie gekoppeld is. Herman van Veen zal het presenteren, waarbij Mies Bouwman interviewtjes maakt met de artiesten en artsen van de Dr. Daniel den Hoedkliniek. Verder is Herman van Veen in onderhandeling met de NOS om een script wat hij geschreven heeft als documentaire op de buis te krijgen.

Dat Van Veen het lot van de leukemie patientjes serieus neemt bli|kt ook uit het feit dat de totale opbrengst van een eerdere show in het Circustheater Scheveningen (55.000 gulden) beschkbaar werd gesteld aan de Dr.Daniel de Hoedkliniek.Het boekje is bij iedere boekhandel verkrijgen, en kost f22,50.