Leidsch Dagblad
Bert Koekebakker

Herman van Veen als regisseur op toneel Leidse Schouwburg

18 juni 1979
LEIDEN - 'Stilte. Geluid. Camera. 237/take 5/Ca- mera loopt. Opname'. Cabaretier Herman van Veen gooit met een sierlijke zwaai de kroon van de koningin (Juliana) in de kring van toeschouwers, die voor deze gelegenheid worden gevormd door leden van de toneelverenigingen "De Timdelerelub" en "Tot Ieders Genoegen".

Een blond meisje in het „publiek" kan niet voorkomen, dat haar zwart-kanten shawl in de kroon verward raakt en moet vervolgens naar het podium om het ding op te halen.

Een andere scène toont de "Prins der Nederlanden met Koningin Juliana", terwijl twee gangsters trachten de koningin van haar kroon te beroven.Actrice Marlous Fluitsma zit in dezelfde loge in haar rol van een soort "Peetmoeder" en scheldt de beide gangsters zeer suggestief uit, wanneer de koningin haar kroon in een impulsief gebaar naar het podium kan werpen.
Weer een andere scène toont twee jongemannen, die bereidwillig als "paard" fungeren in een gedeelte dat wel vijf maal overgenomen moet worden, zodat het achterdeel van het paard na korte tijd een duidelijk spoor van zweetdruppeltjes op het podium van de Leidse Schouwburg achterlaat.

De opnamen voor deze tweede kindertelevisieserie van Herman van Veen, "Herman en de 6" worden gemaakt als een Harlekijn-produktie. Dirk Schreiner is aangetrokken als produktieleider, terwijl fotograaf Jan Swinkels vrijwel elke scène op de gevoelige plaat vastlegt voor een tweede boek over Herman van Veen.
Naast Marlous Fluitsma, begaafd actrice en de charmante, echtgenote van Herman, die in de serie "zijn vrouw" speelt, zijn er rollen voor Harry Sacksioni, Hans Koppes, Ger Smit, Michel Ker- bosch en Erik v.d. Wurff.

Het Leids operette- en instrumentaal muziekgezelschap ,,Crescendo", was eveneens gedurende de vier opname-dagen in Leiden (donderdag, vrijdag, zaterdag en gisteren) vrijwel constant aanwezig.
Zij zorgden voor een heel mooi plaatje met hun prachtige kleding. Daarnaast werd van de leden vanzelfsprekend een vocale inbreng verwacht, welke zeer de moeite waard was.

Na VARA's "Zing zomaar simpel een melodie" was dit de tweede maal, dat Crescendo werd uitgenodigd om een niet onbelangrijk aandeel te leveren bij de totstandkoming van een omroepprogramma.
De Timdelerclub/TIG-leden hadden gistermiddag duidelijk veel plezier in de figuratie.

Herman van Veen ondervond, dat men bereid bleek ver te gaan om de opnamen, die vaak talloze malen opgenomen moesten worden op een artistiek bevredigend niveau te voltooien. Want van Veen als regisseur (compleet met een Cecil B. de Mille-klapstoeltje) is dezelfde perfectionist als de cabaretier Van Veen. Voortdurend tot op de bodem van zijn artistiek kunnen tastend, lijkt hij roofbouw op zijn creativiteit te plegen.

Maar het enthousiasme, waarmee hij "Herman en de 6" begeleidt, maakt spoedig duidelijk, dat de inzet van deze artiest geen grenzen kent.
In Zandvoort, Bloemendaal, Haarlem, Amsterdam, Loosdrecht, Laren en Amstelveen werden al op locatie opnamen gemaakt voor deze televisieserie, die waarschijnlijk evenals de eerste serie, door de KRO op het scherm zal worden gebracht.
Daarnaast blijft de mogelijkheid voor "Hariekijn" bestaan de serie aan het buitenland te verkopen.

De Leidse Schouwburg heeft vier dagen op haar kop gestaan. Vele Leidenaars hebben een actieve rol in de film gespeeld. Geen wonder, dat men in Leiden nauwelijks de televisieregistratie van "Herman en de 6" kan afwachten.BERT KOEKEBAKKER