Zaanlander

Boetes voor bezit kleding met beeltenis tv-eend

16 mei 1991

Van onze verslaggever

ZAANDAM - Politierechter F. Visser heeft M. de B. (43)uit Avenhom een boete van vijftienhonderd gulden en G. O. (34)uit Zaandam een boete van duizend gulden opgelegd. Beiden werden gisteren tijdens de zitting in het Zaandamse kantongerecht schuldig bevonden aan het in voorraad hebben van joggingpakken en sweaters met de afbeelding van het eendje Alfred Jodokus Kwak. De rechten voor het gebruik hiervan zijn toege-kend aan een stichting.


De B. werd 7 maart 1990 aangehouden terwijl ze op de markt stond in Wormerveer. De bewuste pakken lagen in haar auto. O., marktkoopman in onder meer Zaandam, werd een dag later aangehouden. Hij had sweaters in zijn auto opgeslagen. O. en De B. hadden de pakken en sweaters gekocht van een hun onbekende handelaar. Zij zouden niet hebben geweten dat zij zich schuldig maakten aan bedrog door artikelen te bezitten met een vals handelsmerk.

Verkoop achtte de rechter niet bewezen. Wel vond hij gezien de ervaring van het tweetal als textielverkopers hun verweer zwak en vonniste conform de eis van de officier van justitie. De hoogte van de boetes werd onder meer gebaseerd op het verschil tussen de officiŽle verkoopprijs - circa tachtig gulden per pak - en de prijs van rond de veertig gulden, gehanteerd door de marktventers.