BN DE STEM
Ido Broersma

Erik Brey schaamt zich niet voor zijn netheid

'Geen vieze woorden'

18 mrt 1999

Erik Brey (43) is op het podium in zijn jacquet een keurige heer. Geen vieze woorden, geen seks en liefde. Ook een door hem genoemd Vies liedje doet hij, maar vies? Nou, nee. Vanavond is de medeoprichter van Purper te zien in Waalwijk, morgen treedt Brey op in Made.


Woorden als 'watjes', 'trutten' en 'straatkatten' zijn in Breys podiumidioom zo te horen heel erg. Hij schaamt zich er niet voor. "Ik ben vrij netjes. Het gaat wel over vieze dingen, maar bij mij klinkt het nog netjes. Ik ben er ook niet op uit om iemand te schockeren", zegt de vroegere muzikale motor van de mannenzanggroep Purper. Die groep benauwde hem na al die jaren zo, dat hij voor het seizoen 1997-1998 een soloprogramma schreef, dat in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam in première ging. Het loopt nu met succes voor het tweede seizoen. Hij komt er dit seizoen met zijn liedjes en conferences zowel mee in theaters, schouwburgen als in dorpshuizen.

Brey gaat door met optreden. Hij kan niet anders, want de liedjesschrijver heeft nooit een vak geleerd. Een studie muziekwetenschappen leidde tot niets. Brey bleek echter wel degelijk muzikaal te zijn. De artiest in spe leerde zichzelf spelen. Muziek en zang heeft hij inmiddels aardig onder de knie. Met zijn tweede soloprogramma Dolores gaat hij in september het land in. De entourage is even sober als in zijn huidige programma. "Het is moeilijk, want het publiek wil steeds hetzelfde en recensenten willen altijd wat anders. Dan krijg je dat ze schrijven: 'Erik Brey herhaalt zichzelf."

De artiest wordt wel eens vergeleken met die andere piano- en liedjesman, Hans Liberg. Brey vindt dat dat niet klopt en volgens hem vindt Liberg dat ook. "'t Is net als je Paul van Vliet en Herman van Veen met elkaar vergelijkt omdat ze allebei op het podium staan."

Erik Brey

- Vanavond te zien in Waalwijk De Leest. Verder nog in Made De Maijboom Morgen: Den Haag Diligentia 23 t/m 27 maart; Middelburg Schouwburg 14 april; Den Bosch Koningstheater 23 april; en Etten-Leur De Nobelaar 29 april.
Ido Broersma