HAAGSCHE COURANT

Herman van Veen:

"Waarom de wereld? Omdat ik er woon!"18 maart 1983
"Hilversum — „Ik wist gegeven moment niet meer welke ambitie ik stond in te vullen, die van Toon Hermans of die van mezelf. Ik ga dan ook alleen nog naar Amerika terug op mijn voorwaarden. Op Broadway zal ik nooit meer een show brengen in de vorm en op de basis zoals ik onlangs gedaan heb".


Ruim twee maanden na zijn Amerika-avontuur deelde Herman van Veen, tijdens een persconferentie in een NOS- studio, zijn conclusies mede. Waarom nu pas? „Ik heb tijd nodig gehad om de dingen op een rijtje te zetten", aldus Van Veen.

Evenals in eerste, primaire reacties, ontkende Van Veen ook gistermiddag dat hij op Broadway mislukt is. „Ik ben de grond in geboord en de hemel in geprezen en dat was in beide gevallen overdreven.

Maar ik had wel de bloedpech, dat juist een aantal grote kranten — waaronder de New York Times — vernietigende kritieken heeft geschreven. En dié kritieken zijn geciteerd in Nederlandse kranten, waardoor er hier een verwrongen beeld is ontstaan. Het theater en het publiek op Broadway is voor 70 procent heel conservatief. En laat het nu ook de rechtse pers zijn geweest die mij een doedel vond. Gewoon al omdat om te beginnen m'n kop niet goed was, m'n haar niet goed zat, noem maar op. . De linkse kranten daarentegen hebben over het algemeen heel goed geschreven".


Nederland


Herman van Veen, die gistermiddag ook een door hem en de Groningse journalist Jacques d'Ancona geschreven Amerika-boekje alsmede de elpee 'On Broadway' ten doop hield, geeft tot en met eind mei voorstellingen van een deels nieuwe show in een groot aantal Nederlandse steden. Onder meer Rotterdam (30 maart tot en met l april, De Doelen) en Den Haag (15 en 16 april. Congresgebouw) staan op het programma. Daarna gaat hij weer in Amerika proberen („twee concerten, in het spoor van de elpee 'On Broadway"). Vervolgens staan Canada en eventueel ook Parijs en zelfs Tokio op zijn lijstje. Van Veen: „Waarom de wereld? Omdat ik er woon' 1983 in Nederland is toch ook 1983 in Amerika of Japan!". Het plan van Van Veen om een bioscoopfilm te maken naar 'Schakels' van Heijermans is van de baan. „Ik geen subsidie krijgen omdatl problematiek van " Schakels" niet van deze tijd zou zijn. eigen geld heb ik niet. Ik ben de armste artiest van Nederland.
Ik heb geen stuiver
.Diverse Harlekijn-projekten laatste jaren hebben verschrikkelijk veel geld gekost".