HAARLEMS DAGBLAD

Nieuwe serie van Herman van Veen

Intelligente BB de beer ziet eindelijk 't licht

18 feb 1993

Een beetje een rariteitenkabinet , maar wel erg leuk: slijmerds, die in een kelder wonen nderen,vleermuizen als de deftige geesten als baron en jonkvrouw, een heks, een tuinman, Erik de geluidenman . Samen met de wijze BB de Beer en Herman de Schrijver (Herman van Veen) wonen deze uiteenlopende! en bizarre figuren in een wonderlijk, wonderschoon en statig herenhuis.


Alle exorbitante bewoners maken van alles en nog wat mee en alle belevenissen zijn steeds gebouwd rond een bepaald thema. In de eerste aflevering staat Geluk en Ongeluk centraal, een week later gevolgd door Licht en Donker en de der de, afsluitende aflevering belicht Uiterlijk en Smaak.
De onderwerpen zijn dusdanig in het programma Verweven, dat alle spelers aan bod komen en dat zij op hun eigen(wijze) manier oplossingen aandragen. En Herman van Veen zou Herman van Veen niet wezen als de kinderen niet verplicht worden om aan het denken te worden gezet.
Want dat wil Van Veen: mensen aan het denken zetten. Hij heeft er uitgesproken meningen over. "De wereld wordt teveel vanuit mannenogen bekeken. Er is te veel apathie en er bestaat geen positieve, collectieve energie om de aarde te redden."

Vergelijkingen tussen programma's zijn moeilijk en bovendien gevaarlijk om te maken, maar de waarheid word geen geweld aangedaan met de stelling dat BB de Beer een beetje de sfeer ademt van Alfred Jodocus Kwak, eveneens een (succesvolle) filmserie van Herman van Veen. In het najaar komt er een cd en een boekje uit en het is bovendien niet ondenkbaar, da BB de Beer aan het buitenland wordt verkocht. Met de winst die wordt geboekt door de verkoop van BB de Beer-artikelen kan het Colombinehuis ('wereldvakantiehuis') worden gexploiteerd. En als blijkt dat de serie in ons land aanslaat, wordt de miniserie later gevolgd door een tekenfilmserie en een speel film.

BB de Beer is overigens niet zomaar een beer, even op een warme zomeravond door Herman van Veen bedacht. Vele jaren al speelt de Beer een bijna onuitwisbare rol in Van Veens dromen. Eens, bedacht de cabaretier/schrijver zich, zal BB de Beer als karakter aan het publiek, worden gepresenteerd "Hij komt van de sterren en is nu afgedaald", zegt Van Veen "en BB de Beer bestaat, omdat de kinderen geloven dat hij bestaat. Prof. Paljas (uit Alfred J Kwak, red.) is een beetje de vader van BB de Beer. Ze hebben hetzelfde karakter".