Veluws Dagblad

Herman van Veen goochelde met woorden

18 februari 1969

HARDERTIJK Gisteravond trad in het Cultureel Centrum de cabaretier Herman van Veen op, op uitnodiging van de Culturele Kring.


Met begeleiding van een combo bestaande uit Laurens van Rooyen (piano), Gerard Stellaard (orgel), Erik van der Wurff (fluit), Tonnie Koning(slagwerk) en Bert Ducaat (bas) ging Herman van Veen van start met een razendsnel liedje getiteld Harlekijn. Met dit eerste liedje toont hij al direct zijn kracht: het goochelen met woorden. Niet eenmaal struikelt hij over ingewikkelde zinnen,
Na dit eerste liedje kwam een korte sketch getiteld: de neus.
Ook hier weer het spelen met woorden. Helaas gaat dat soms zo vlug dat bepaalde grappige woordspelingen niet worden opgemerkt. Het stuk je Menuet heeft eigenlijk niets meer met cabaret te maken in de oude zin van het woord. Bij dit onderdeel hebben gebaren en allerlei vreemde bewegingen de plaats van het gesproken woord ingenomen.

In tegenstelling hiermee was wel het verhaal over de opera; Van Veen vertelde hoe ingewikkeld het wel niet is om operazanger te worden.
Als we hem moeten geloven moeten behalve de stembanden ook de oren, neusholtes en oksels uitgebuit worden alzijnde:,,resonerendeholtes".
Leuk was het stukje over de houthakker, die in het bos een beekje ontdekte dat volzat met cojgnac, met hier en daar wat borrels en longdrinks, terwijl aan de zijkant koffie stroomde.

De liedjes zijn vaak tegengesteld aan elkaar. Versjes over de dood worden luchtig afgewisseld met een volksliedje als ,,de schuintamboers' Als het op zingen aankomt weet Van Veen wel van wanten. Op de viool en de piano slaat hij evenmin een figuur.

De muzikale begeleiding was over het algemeen uitstekend. Zonder moeite veranderde - het combo van een vredig strijkje in een vrolijk hoempa-orkest. Overal kwam het meesterlijk pianospel van Laurens van Rooijen sterk naar voren.

Na de pauze was er ook nog het optreden van Floortje Klomp, die enige chansons zong.

Over het algemeen mag rustig gesteld worden dat 't cabaret zijn tijd ver vooruit is. Het zal daarom ook moeilijk zijn overal even veel enthousiasme op te wekken als gisteravond in Harderwijk. Herman van Veen weet zich in ieder geval geruggesteund door Wim Kan en Toon Hermans, die hem allebei een goede toekomst voorspellen.