BOLSWARDS NIEUWSBLAD

Herman van Veen in Bolsward

18 feb 2004

BOLSWARD - Voorafgaand aan de Nederlandse Tour van Herman van Veen doet hij een Tour de Friesland. Het cabarettempeltje Ons Gebouw in Bolsward mag op 2 maart het spits afbijten. Het zal een intiem optreden worden. Herman zal vertellen en zingen over dromen en werkelijkheid, herinnering en heden, over schoonheid en vergankelijkheid, jeugd en ouderdom. Wederom laat hij zich begeleiden door een uitstekende groep muzikanten. Met passie voor het leven, voor de muziek, voor het woord.


Herman van Veen, geboren in Utrecht op 14 maart 1945, ging naar de Maria Montessorischool, volgde daarna een individuele middelbare opleiding, bezocht het Utrechts Conservatorium waar hij zang, viool en muziekpedagogie studeerde.
Debuteerde in 1965, begeleid op piano door Erik van der Wurff en Laurens van Rooyen, met het programma 'Harlekijn'; een muzikale, clowneske eenmansvoorstelling. Reist sindsdien de wereld rond, treedt op in Europa, Amerika, Zuid-Afrika. Speelt zijn voorstellingen in vier talen. Behalve de muziek en teksten voor zijn liedjes schrijft hij film- en balletmuziek, proza, gedichten en scenario's, regisseert en acteert hij (speelfilms en tv-series).

Van Herman van Veen verschenen tot op heden 127 cd's in verschillende talen en een vijftigtal boeken en boekjes. Ontwikkelde met vrienden een aantal initiatieven om de Rechten van het Kind handen en voeten te geven door middel van kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden en in Nederland.

Hij is de drager van de Louis Davidsring die hij in 1976 uit handen van Wim Kan mocht ontvangen en werd in 1993 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1999 kreeg hij uit naam van de Duitse Bondspresident het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundes Republik Deutschland vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de Duits-Nederlandse verhoudingen. Werd onderscheiden met onder andere de Goldene Kamera (Alfred Jodocus Kwak), een Silberne Bar (filmfestival van Berlijn), acht Edisons, de Radio 2 Zendtijdprijs 2002, de Prix d'Humanité en diverse prijzen op The International TV- en Filmfestivals in New York.

Ons Gebouw te Bolsward is open vanaf 20.00 uur de voorstelling begint om 20.30 uur.

De voorverkoop begint op vrijdag 20 februari 2004 om 18.30 uur. Voorverkoopadressen zijn café 't Diekje en de openbare bibliotheek te Bolsward.