het Vrije Volk

Harlekijn: een grote verrassing

18 januari 1967

De ontmoeting met het cabaret-chantant Harlekijn zaterdagavond in de Blauwe Zaal van de Utrechtse Stadsschouwburg was een buitengewoon prettige verrassing. Dit in nog beperkte kring bekende ensemble te zien optreden is een verrukkelijke ervaring die men niet gauw vergeet.


Op het kleine podium Herman van Veen, Laurens van Rooyen en. Marijke Bosma in een bijna anderhalf uur durend programma, met een geheel eigen karakter. Geen chansons zoals de groep van Ramses Shalfy die brengt, geen Lurelei-scherpe teksten, geen politiek cabaret als van een Jaap van de Merwe.

Wel muzikaal, intens muzikaal zelfs. Daarnaast vol van een eigen humor afkomstig van Herman van Veen. Humor die bereikt wordt in nuances en onverwachte ombuigigen van de liedjesteksten met af en toe een echt gek liedje erbij. Conference is er nauwelijks. Het hele programma heeft als basis muziek. Daardoor Is het ook zo sprankelend en lichtvoetig.

Van dit uit Utrecht, afkomstige drietal is het Herman van Veen die de meeste tijd op het podium staat en die door zijn veelzijdig talent de bezoekers blijft boeien. Allereerst zijn voortreffelijke zangstem waavan hij al bij het openingsnummer een buitengewoon knap gebruik maakt. Als hij later een viool pakt weet hij ook daarmee onmiddellijk de zaal volledig in zijn ban brengt. Maar niet lang want direct daarna maakt hij gebruik van zijn mimische geven om een komisch nummer te brengen dat veel gelach ontlokt. Hij is de harlekijn die laat lachen en huilen, die ontroering onmiddellijk met een lach overtroeft, die het niet kan laten alles te parodiŽren en te persifleren.


LACHEN


De 21--jarige Herman van Veen wordt aan de vleugel knap begeleid door Laurens van Rooyen die het voor elkaar kreeg muziek van Bach en Beethoven zo met overbekende Nederlandse volkswijsjes te vermengen dat het publiek bijna brulde van het lachen.
Marijke Bosma speelde op haar sopraanblokfluit een groot aantal volksliedjes, voornamelijk uit. de Balkan. Zij deed dat heel knap, soms in samenwerking met Laurens op de vleugel en Herman op de viool. Alle drie zijn zij leerling of leerling geweest van het Conservatorium. Dat verklaart de klassiek- muzikale inslag van dit cabaret- chantant.

Hun uitgesproken artisticiteit verklaart het zeer langdurige applaus van het veraste publiek dat voor Herman van Veen af en toe een 'Bravo' over had.

Harlekijn treedt aanstaande zaterdag en volgende week vrijdag nog op in de Blauwe Zaal van de Utrechtse stadsschouwburg.