Winschoter Courant

Herman van Veen droomde hardop

voor vol Teis

17 december 1973

(Van onze correspondent)

Het wil nogal wat zeggen om pp een autoloze zondag een grote schouwburgzaal, zoals in Geert Teis, afgeladen vol te krijgen met theaterbezoekers. In Stadskanaal gelukte dit gisteravond met de voorstelling van Herman van Veen echter wonderwel. De Gadogchauffeurs hebben het gisteravond „geweten" dat er wat in het Stadskanaalster cultuurcentrum te doen was. Stampvolle bussen, zowel tussen 7 en 8 uur avonds als na afloop van de show in Teis. Je vraagt je vaak af, wat het nu precies is, wat de kunstenaar Herman van Veen in zijn show brengt, dat de mensen zo aantrekt. Is het de show op zich, of het vaak volkomen anders reageren dan andere kunstenaars, zoals Kan, Sonneveld, Hermans of Gaaikema?Het showelement is niet in zo grote mate aanwezig als bij hem zijn hierboven genoemde collega's van de lichte muze. Wat er wel sterk in is vertegenwoordigd, is de afwisseling die Van Veen weet te brengen, hoewel de jongere generatie meer aan zijn trekken schijnt te komen dan de ietwat oudere theaterbezoekers. De indruk die van Herman van Veen uitgaat tijdens zijn shows is veel meer die van een dromer dan van een kleinkunstenaar, die z'n bezoekers een gezellige en lacherige avond wil geven. Z'n kunstenaarsschap staat echter boven alles, waarbij er voor iedereen door de scala van mogelijkheden en . stemmingsuitingen altijd wel wat bij is, dat pakt en boeit.

Met z'n prachtige stem, sublieme voordracht, komen bepaalde songs hem vaak aangrijpend over bij "de zaal". Door onder meer ook met veel licht te werken geeft hij vaak de indruk dat hij zich hoofdzakelijk tot de jongere generatie richt, hoewel dit zeer zeker toch niet het geval zal zijn. Ook in Geert Teis bleek hij op de Bühne weer de magische figuur die tot in alle uithoeken van het theater z'n impressies weet te brengen.
Ook muzikaal staat z'n show op een bijzonder aanvaardbaar peil. Z'n vioolsoli ingebouwd tussen een rock - and rollnummer en een lied met ,,inhoud" kwam wat intentie betreft . prettig over bij de ruim 600 aanwezigen.

Met z'n liedjes die hij brengt wil hij de mens wat zeggen, hetgeen hem meermalen - de ene- keer beter dan de andere - voortreffelijk gelukt. Ik hou van jou bijvoorbeeld vóór de pauze, gevoelig tot en met, was daar wel een duidelijk voorbeeld van.
Ook Eenzaamheid kreeg de presentatie van de kunstenaar Van Veen om geslaagd te kunnen worden genoemd. De computer deed de bijval vanaf alle rangen duidelijk hoorbaar op hem afkomen. Z'n humor is echter ten opzichte van andere show-topfiguren in ons land geheel anders, omdat schaterlachen er niet bij is en min of meer wijsgerigheid in zijn teksten en conferences is verwerkt.

De muzikale omlijsting door de combo kan erg geslaagd worden genoemd. De entre-act muziek was, met vooral de piano- en gitaarsoli daarin, gevoelig tot en met. Zoveel mensen...zoveel zinnen is al een oud gezegde, dat ook gisteravond in Geert Teis weer duidelijk tot uiting kwam, omdat niet allen de wat kunstzinnig aandoende show gelijk wisten te waarderen.
Het allergrootste gedeelte van de honderden toeschouwers zal directeur Tim Kuyk van Geert Teis echter dankbaar zijn, dat Herman van Veen ook in Stadskanaal weer enkele uren op de Bühne heeft kunnen en mogen „werken", om hen een plezier te doen.