Goudsche Courant
REINA UYTERWIJK

HERMAN VAN VEEN:
Een vakman optima forma

17 okt 1996

Gouda - Vakmanschap is meesterschap. Dit is zonder meer van toepassing op Herman van Veen. die gisteravond optrad voor een uitverkochte Goudse schouwburg. Het publiek beloonde deze vakman in optima forma terecht met Žen staande ovatie. Op zijn beurt beloonde Herman van Veen het publiek het enkele toegiften, waaronder 'Als ik kon toveren' en 'Hilversum 3'.


Het door hem gedirigeerde applaus was een door het publiek zeer gewaardeerde act. Het theatrale nooit te ver doorvoerend, maar dit goed getimed ontwapenend afzwakken, dat is de kracht van een kunstenaar als Herman van Veen. De veelzijdigheid van deze ook buiten onze grenzen bekende kunstenaar kwam gisteravond uitstekend tot zijn recht. Goede teksten en muzikale begeleiding van Erik van der Wurff (piano) en Nard Reijnders (saxofoon) waren de basis ingrediŽnten voor een avond volop genieten. Daaraan droegen ook de intermezzi bij waarin Herman van Veen met zijn viool samen met de andere musici varieerden van barok tot IsraŽlische impressies.
Als een rode draad door de teksten loopt leven, liefde en dood. Ofschoon de liedjes een ernstige ondertoon hebben, is er altijd een dosis humor in aanwezig. Ze zijn nooit te lang en worden afgewisseld met anekdotes en malle fratsen. Eigentijdse gebeurtenissen zijn door zijn programma heen geweven.
Zoals de recente feiten in BelgiŽ. Meesterlijk was zijn pikante act in plat Utrechts waarin hij zijn vroegere buurman tegenkomt die destijds een hippie was in de tijd van de flower power. Of de deelname aan een wielerrace waarbij hij om onbegrijpelijke redenen koploper was en toch nog verloor. Het zijn vooral de liedjes waarin Herman van Veen met zijn warme stem het publiek weet te boeien. Zoals in 'Oudje' over de verzorgingsstaat waarvan de vette jaren voorbij zijn. Of in 'Sarah' als ook in de ode aan Jacques Brel. Kortom een zeer succesvolle voorstelling waaraan ook de kwaliteit van de belichtingstechniek in belangrijke mate bijdroeg.REINA UYTERWIJK