Dagblad Tubantia

De Nederlandse monsieur 100.000 volt

17 oktober 1969

(Van onze toneelredacteur)

HENGELO. — Gaat Herman van Veen zijn clownerieën wat afzwakken en meer het accent leggen op de chansons? Je mag niet afgaan op één optreden, maar gisteravond in het Hengelose Concertgebouw had hij enkele van zijn snel befaamd geworden koldernummers duidelijk afgezwakt.


Maar dan kan hij ze beter helemaal schrappen, want Van Veen moet bedenken dat juist dit soort nummers bij een tweede keer zien enigszins teleurstelt. De lol is er dan een beetje af. Steeds duidelijker wordt, dat Van Veen's sterkste zijden zijn: de liedjes en zijn crazy show bij enkele van die liedjes.

Grandioos zijn bijvoorbeeld zijn kermis- en zijn carnavalsliedjes. Zo'n avondje Harlekijn slaat de toeschouwer met verbijstering: zoveel talent, zoveel originaliteit, zoveel geladenheid zijn nog nooit in Nederland vertoond. Herman van Veen is de Nederlandse monsieur 100.000 volt,

Zijn optreden blijft je dagenlang bij, telkens weer schieten je fragmenten van liedjes te binnen.
Zoiets bereikt Lenny Kuhr niet. Een lief, sympathiek talent, nog erg pril en duidelijk de lievelinge van de (vele) meisjes in de zaal. Begeleid door bescheiden Piet Sauer brengt zij een kleine toup de chant, die net lang genoeg is.

Daarna Van Veen weer en dat is net of je een paar treden omhoog klimt. Dizzy wankelt het publiek de zaal uit, na een minutenlang slotapplaus. De 100.000 volt zijn nog duidelijk voelbaar.