Muziek en Beeld

Luxe boxset belicht carrière cabaretier Herman van Veen

17 sep 1998

In 1968 maakte de destijds 23-jarige Herman van Veen via Polydor zijn platendebuut met een titelloos album. In de jaren die volgden verschenen nog eens 106 platen van de Utrechtse cabaretier die alle werden uitgebracht door Polydor. Met de 4CD-boxset Nu En Dan (album 108) en de daarvan afgeleide gelijknamige dubbelaar (album 109) viert Herman van Veen niet alleen zijn dertigjarig artiestenjubileum maar ook zijn dertigjarige verbintenis met Polydor. Beide albums worden op 28 september uitgebracht.


Initiatiefnemers van de 4CD-box- set Nu En Dan zijn Roy Teysse en Henk Keuter van PolyGram TV & Catalogue. Teysse initieerde eerder soortgelijke projecten met Boudewijn de Groot en de Achterhoekse formatie Normaal. "Teysse en Keuter vroegen mij of het geen goed idee was om uit die 107 CD's als het ware een bloemlezing samen te stellen. Bijvoorbeeld één CD met zoals ze zeiden 'vrolijke stukken' en één CD met 'rustige stukken'. Leek me een goed plan", aldus Herman van Veen. De 4CD-boxset Hier En Nu biedt een overzicht van de carrière van Herman van Veen. Elk van de vier CD's heeft een eigen klassieke muziekterm meegekregen. Zo bevat de eerste CD Allegro (vrolijk) twintig liedjes, waaronder een nieuwe opname van Harlekijn, een van de allereerste composities van Van Veen, alsmede nieuwe versies van Hilversum III, Opzij en Zo Vrolijk waarop Van Veen wordt begeleid door het Rosenberg Trio. Datzelfde trio levert ook een bijdrage aan een cover van Doe Maars Is Dit Alles?, die als eerste single wordt uitgebracht. De tweede CD Andante (bedachtzaam) telt eveneens twintig liedjes, waaronder ingetogen versies van onder meer Suzan- ne, opnieuw opgenomen met pianist Erik van der Wurff, en een Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk Duitstalige Polderblues. De derde CD, met de subtitel Vivace (in het echt), is gevuld met de grootste successen uit Van Veens theaterprogramma's. Naast publieksfavorieten als De Voetbalsupporter en Liefde Van Later bevat deze CD ook Het Verhaal Van God, dat net als het Zuid-Afrikaanse As Jy Kom nog niet eerder op plaat is uitgebracht. Ten slotte belicht de vierde CD A La Turque (anders), de internationale carrière van Herman van Veen met stukken als Und Er Geht Und Er Singt, Les Berceaux en het door Lori Spee speciaal voor deze boxset gecomponeerde Talk To Me.

VOGELVLUCHT

De 4CD-boxset gaat vergezeld van het 68 pagina's tellende boekwerk Persoonlijk, dat is samengesteld door Van Veen zelf en opgedragen aan zijn ouders. "Net als bij Boudewijn de Groot en Normaal is gebeurd, hebben wij van de 4CD-boxset een tv-advertised album samengesteld met veertig liedjes. Alleen op diecnanier is het verantwoord om een dergelijke boxset uit te brengen. Overigens is het natuurlijk evident dat een groot artiest als Herman van Veen zo'n boxset gewoon verdient. Bovendien vormt deze boxset ook een soort cadeau voor mijn collega Henk Keuter, die precies dertig jaar bij PolyGram werkzaam is", aldus Roy Teysse. De van de boxset afgeleide dubbelaar Nu En Dan vervangt de albums In Vogelvlucht 1 en 2, waarvan in de afgelopen jaren ruim 700.000 exemplaren zijn verkocht. De TV-campagne, waarin ook de 4CD-boxset meeloopt, start begin oktober. Beide albums worden verder ondersteund met onder meer een printcampagne rondom de Muziek 10-daagse en een TV-special die eind november wordt uitgezonden door de KRO. Voor de handel is een speciale showcard beschikbaar.

De PPD van de 4CD-boxse1 bedraagt ƒ57,-. Die van de 2CD ƒ25,90 (+ ƒ 1,- RTV-toeslag).