J. A. DITLEV

Laurens van Rooijen, een populaire pianist17 september 1983
Toen ik Laurens naar zijn lievelingsmuziek vroeg leek hij enigermate overrompeld. Niet geheel onbegrijpelijk. Omdat, zijn leven met muziek is gevuld én om uit die veelheid van kennis a bout portant een greep te moeten doen overviel hem kennelijk.


Toch een selectie: de symfonieën van Mozart; de impressionistische muziek van De Bussy; volksmuziek, speciaal de Portugese fado's; de Italiaanse componisten niet te vergeten; het Franse chanson (vooral tekstmatig); The Beatles- muziek, die volgens hem zo belangrijk is geweest; en uiteraard filmmuziek.

Laurens van Rooyen zit midden in de repetities van zijn grote orkesttournee 1983/81. Ook dit jaar geeft hij een veertigtal concerten, begeleid door een eigen orkest, samengesteld uit musici die veelal net het conservatorium achter de rug hebben.

Na twee inspeelconcer- ten in Middelburg en Em- men, zal de première plaatsvinden op 6 oktober in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam (kaarten verkrijgbaar vanaf 30 september tussen 10 en 15 uur bij het Concertgebouw). Zonder twijfel zal men ook dit jaar weer in groten getale naar zijn optredens komen, omdat er toch behoeft is aan zijn warm,welluidend pianospel.


Succes


De afgelopen periode is uiterst succesvol verlopen voor pianist/componist Laurens van Rooyen. De belangstelling voor zijn elpees ,,Rêverie'' (meer dan 50.000 platen in Nederland) en „Flowers for a lady" is zeer groot. Niet alleen in Nederland maar ook in Amerika, Canada en Japan. Verleden week kwam bovendien zijn nieuwe langspeelplaat „Just a simple love-song" uit.

Laurens van Rooyen studeerde piano in Utrecht, waar hij Herman van Veen ontmoette. Dit leidde tot de oprichting van Harlekijn Holland. Als vaste begeleider en pianist van Herman componeerde Laurens muziek bij diens liedjes. In 1973 ontstond het muziek- en theaterprogramma „Een klein concert" met Liselore Gerritsen en Harry Sacksioni.
In 1978 richtte hij een eigen groep op, met o.a. Jan Akkerman (gitaar) en ging hiermee onder de naam „Kaleidoscoop in Concert" op tournee langs de schouwburgen in Nederland en België.

Als componist verwierf Laurens van Rooyen grote faam met het schrijven van de muziek voor de film „Rembrandt", ,,Mysteries" (Skoop: ,,Beste filmmuziek van het jaar"), „Een vrouw als Eva", ,,Lieve Jongens" en "Een vlucht regenwulpen". Voor een documentaire schreef hij ,.Sometimes a little help", waarvoor hij werd beloond met de Prix d'Amsterdam. Ook de muziek bij de nieuwe Monique van de Ven film „Brandende liefde" is van de hand van Laurens van RooyenJ. A. DITLEV