Friesch Dagblad

Schrijver Wilmink geŽerd met expositie

17 sep 2004

Den Haag - Veel mensen kennen hem, al weten ze dat zelf misschien niet. De vorig jaar overleden Willem Wilmink schreef vooral liedjes voor anderen, zoals Herman van Veen, Wieteke van Dort en Joost Prinsen. Het Letterkundig Museum in Den Haag wijdt vanaf morgen tot en met 10 april een expositie aan deze veelzijdige man.


De expositie heeft de naam Van Javastraat tot Javastraat gekregen, omdat Wilmink in deze straat in zijn geliefde Enschede niet alleen geboren, maar ook gestorven is. Een paar bekende dichtregels over die stad staan groot op de muur van de expositiezaal:
Het is het eindpunt van de trein / Bijna geen mens hoeft er te zijn / Bijna geen hond gaat zover mee / Enschede.

Vorig jaar ontstond bij het Letterkundig Museum het idee voor een tentoonstelling over jeugdpoŽzie, waarbij gedacht werd aan Annie M.G. Schmidt. Kort daarna overleed Wilmink echter. "Waarom wel een expositie over het werk van Schmidt en niet over het werk van Wilmink, dacht ik toen", vertťlde conservator MuriŽl Steegstra gisteren. "We hebben veel medewerking gehad van de weduwe van Wilmink. Het was moeilijk kiezen uit al het materiaal dat we uiteindelijk tot onze beschikking hadden."

Voetbaltafel

Bij de inrichting van de zaal is gedacht aan Wilminks liefhebberijen. Zo is er een Amsterdams cafť ingericht omdat de schrijver daar vaak zat om ideeŽn op te doen. Een minitheater is er omdat hij theaterprogramma's schreef en er staat een voetbaltafel omdat Wilmink een groot FC Twente-supporter was. '

Verder zijn er tekeningen te zien van vooral gotische kathedralen, die Wilmink graag bezocht. "Op een tekening is te zien dat hij berekende of de gulden snede goed was toegepast. Dat deed hij voor zijn lol", aldus conservator Steegstra. Ze vindt het moeilijk aan te geven wat het pronkstuk van de expositie is. "De jeugdfoto's zijn leuk, maar ook de oude schoolkranten waarvoor hij geschreven heeft." De conservator vertelt wat ze zo bijzonder vindt aan de man uit Enschede: "Zijn teksten zijn heel begrijpelijk. En dat vind ik knap, want zulke teksten zijn moeilijk om te maken."

Verkademeisje

Willem Wilmink debuteerde in 1966 met de poŽziebundel Brief van een verkademeisje. In 1970 werd het Schrijverscollectief opgericht, waarvan hij deel uitmaakte. Het collectief schreef teksten voor televisieprogramma's als De Stratemakeropzeeshow, De film van ome Willem, Sesamstraat en Het Klokhuis.

In 1991 keerde Wilmink nadat hij onder meer in Amsterdam had gewoond, terug naar Enschede. Op 2 augustus 2003 overleed hij in zijn geliefde Javastraat.

Ben al ver op mijn weg /Van de wieg naar de kist t En wat ik bijleer lijkt steeds meer / Op wat ik al wist / In de Javastraat.