DE DIJK

Buitenlands vakantiegevoel voor zieke kinderen in Colombinehuis

17 mei 2002

BIDDINGHUIZEN - Het Colombinehuis is een ideale mogelijkheid voor zieke kinderen en hun families om toch te proeven van het buitenland. Het Colombinehuis vierde onlangs haar vijfjarig bestaan.


"Het Colombinehuis is een vakantieverblijf voor kinderen die door hun ziekte niet of nauwelijks' op vakantie kunnen", vertelt directrice Mary van Veen. "Ook na een zware medische behandeling of vanwege hun sociale situatie komen ze bij ons op vakantie." Ouders met broertjes en zusjes van de kinderen zijn ook welkom. Zij rebben juist behoefte aan ontspanning. "Vaak raakt een gezin wat ontregeld door veelvuldig ziekenhuisbezoek. Je ziet ook dat de rest van het gezin soms niet voldoende aandacht krijgt. Het Colombinehuis is er juist voor het hele gezin." In 1997 werden er 597 gasten verwelkomd tegen 4.000 in 2001 en 2002. Elf vaste medewerkers en vier vrijwilligers, die de hele gastenperiode blijven logeren, geven de gasten een optimaal vakantiegevoel. "Wij zijn dan ook geen ziekenhuis en geven geen medische hulp."
Het Colombinehuis bestaat uit een moederhuis met daaromheen acht appartementen, leder huisje is ingericht in de stijl van een ander land. Dat zijn AustraliŽ, Thailand, IndonesiŽ, Duitsland, Kenya, India, Filipijnen of BraziliŽ. Er hangt informatie over deze landen, maar ook over de projecten die Stichting Colombine aldaar heeft ondersteund. In het moederhuis is onder meer een Zuid-Afrikaanse serre, een Grieks theater en een Japans restaurant met nationale en internationale gerechten. Ook is er een bibliotheek staan er spelletjes en muziekinstrumenten.

"Er is hier van alles te doen, zoals toneel, dans, voorstellingen, concerten en nog veel meer. Ook doen we uitstapjes naar Six Flags en vliegveld Lelystad, boottochtjes, paardrijden, bioscoop." Om in de stijl van de werelddelen te blijven staan er regelmatig nationale en internationale gerechten op tafel. Vaak staat er een land centraal als Griekenland of de Filippijnen met hun dans, zang, muziek, spelletjes en maaltijden.

Stichting Colombine werd in 1977 opgericht door Herman van Veen en Joost Taverne. Colombine ondersteunt en organiseert kleinschalige projecten voor gezondheid, educatie, werkgelegenheid en milieu in ontwikkelingslanden en Nederland. Colombinie werkt onder meer samen met Unicef, Stichting Vredeseducaties, Nationale Boomplantdag, het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en diverse ziekenhuizen.. De exploitatie van het Colombinehuis wordt door vele bedrijven gesponsord. Daarnaast leveren Nederlandse apothekers een belangrijke financiŽle bijdrage. Het Colombinehuis is gevestigd aan de Spijkweg 38 in Biddinghuizen. Aanmeldingen voor een vakantie kan via telefoonnummer 0321- 334353 of via een aanmeldingsformulier van de plaatselijke apotheek.