Brabants Dagblad
Marian van Ewjjk

Soapster leest voor op Neerijnense school

Babette van Veen dagje voor de klas

17 mei 2001

Niemand minder dan Babette van Veen stond gisteren voor de klas op de Christelijke basisschool in Neerijnen. Ze gaf geen les maar ze trakteerde de leerlingen wel op een mooi verhaal. Dat deed ze in het kader van de zevende Nationale Voorleesdag.


De kinderen van groep 1 en 2 zitten in een kring om juffrouw van Helden heen. De kleuters zijn wat ongeduldig, want dit is geen gewone schooldag voor hen. Zo wordt de wc vaker bezocht dan normaal. Omdat de juffrouw weet dat zij nu toch niet stil kunnen zitten doet zij wat spelletjes en liedjes met de kinderen. Om negen uur komt Babette van Veen het klaslokaal binnengewandeld. "Goeiemorgen", klinkt het opgewekt. Sommige kinderen kijken wat verlegen naar de voormalige soapster.
Zij is een van de bekende Nederlanders, die op de Nationale Voorleesdag scholen bezoeken. Ze is in goed gezelschap, ook Acda en De Munnik en Angela Groothuizen zijn van daag op pad. Babette neemt de plaats over van juffrouw van Helden en begint een gezellig praatje met de kinderen.

"Wat is er leuk aan lezen?", vraagt Babette aan de kleuters. "De plaatjes", roept een jongetje.

'Vreemde mevrouw'

Als de kinderen een beetje gewend zijn aan de 'vreemde mevrouw' voor de klas gaat Babette voorlezen uit het boekje 'Koosje maakt muziek' van Vera de Backker. Een kringetje vormt zich nu om haar heen en de kinderen kijken en luisteren aandachtig naar het verhaal. Na een klein half uur is het boekje uit en gaat Babette naar groep 3 en 4. De kinderen daar schijnen wat meer moeite te hebben om zich te concentreren. Maar dat ligt waarschijnlijk ook aan de grote schaal met krentenbollen die een van de moeders gebakken heeft.

Gegrinnik

Af en toe klinkt er toch gegrinnik wanneer Babette een grappige passage voorleest uit het boek 'Het gillende jongetje' van Mieke van Hooft. Om tien uur zit het voorleesuurtje erop. Babette vind het een goede manier om kinderen zo te stimuleren dat zij later ook gaan lezen. "Op de christelijke basisschool waar ik op heb gezeten, werd ook altijd veel voorgelezen. Dat vond ik erg leuk", zegt zij.Marian van Ewjjk