LIMBURGS DAGBLAD
Roel Wiche en Rosita Custers

Nieuwe cd 'Promises' hommage aan repertoire van Herman van Veen

Een-tweetje van Lori met Herman

17 apr 1997

Het aanbod komt als een verrassing, maar echt vreemd vindt ze het niet. Als Herman van Veen enkele jaren geleden Lori Spee polst om zijn liedjes in goedlopend Engels te vertalen, heeft de van oorsprong Amerikaanse in Geleen neergestreken zangeres het gevoel alsof stukjes van een puzzel in elkaar vallen. De samenwerking tussen beide artiesten resulteert in de cd Promises, waarin Lori elf liedjes van Van Veen op geheel eigen wijze ten gehore brengt. Even bijpraten.


Lori Spee opgelucht "Het was een enorme uitdaging om de songs net zo mooi in het Engels te laten klinken dan in het Nederlands."
Even terug naar 1994. Op verzoek van Herman van Veen gaat de in Geleen wonende Spee mee met een tournee door de Verenigde Staten en Canada. De vijftig jaar geleden in Oklahoma geboren zangeres maakt zich dan vooral verdienstelijk als vertaalster en raakt danig onder de indruk van het repertoire van Van Veen. Spontaan ontstaat het idee om een Engelse versie van zijn liedjes op schijf te zetten. Lori Spee legt uit: "Alleen al het zo naturel mogelijk hertalen van zijn werk kostte me driekwart jaar.

Elke dag ging ik keurig van negen tot vijf aan mijn bureau zitten, maat hel was niet zo dat voortdurend een woorden stroom uil mijn pen rolde. Soms moest ik dagen wachten voordat ik de zin op papier had, die ik voor ogen had. Bepaalde dingen moeten je nu eenmaal gewoon invallen, die kun je niet afdwingen."

Als de teksten eindelijk op papier staan, neemt Spee het vliegtuig naar de befaamde Criteriqa Studio's in Miami, bakermat van kassuccessen als Hotel California en Saturday Night Fever. Onder leiding van producer Lester Mendez - 'iemand die alles voor het eerst hoorde en zodoende een eerlijk oordeel kon geven' - staat in vijf weken tijd de muziek op schijf. De doorsnee luisteraar zal hij het draaien van de cd niet direct de contouren van Van Veen herkennen.
Lori Spee heelt duidelijk een eigen stempel gedrukt op klassiekers als Dat tedere gevoel, Weet je nog en Anne. Zonder uitzondering zijn het rustige ballads, waarin de thema's relaties en emoties de boventoon voeren. Zaken die ook de rode draad vormen in het repertoire van Spee zelf. "We zitten duidelijk op dezelfde golflengte. Anders was ik ook nooit aan dit project begonnen. Ik geloof niet dat je een goede vertaling kunt maken als je niet dezelfde gevoelens deelt. Dan mis je toch de essentie van een lied en juist daar draait het nou om."

De singer-songwriter, die in 1970 de Verenigde Staten verruilde voor een stek in Geleen, heeft er geen moeite mee om te erkennen dat haar loopbaan wel eens mindere tijden heeft gekend. Nadat haar vierde album One Step in 1986 verschenen was, worstelde ze jarenlang met een writer's block. "Ik had toen grote moeite met schrijven. Ik maakte min of meer de onbewuste keuze om vaker thuis te zijn. Pas na een jaar of drie, vier kwam de soepele pen weer terug. Achteraf gezien denk ik dat die periode er niet voor niks is geweest. Ik kreeg de kans om eens goed voor mezelf op een rijtje te zetten op welke manier ik verder wilde. Niets is zonder reden, dat besef ik naarmate ik ouder word steeds meer."

Hoewel Lori Spee een relatief grote bekendheid geniet, heelt de grote doorbraak altijd op zich laten wachten. Ze is er nooit een minuut rouwig om geweest. "Ik heb nooit trek gehad om kost wat kost de gang naar de top te forceren. Ik ben geen persoon die gekke dingen uithaalt om maar het hoogste te kunnen bereiken. Het gaat erom wat ik zing, niet hoe ik zing. Niet dat ik artiesten veroordeel die expressief te werk gaan, hoor. Integendeel zelfs. De huidige generatie heeft hun muziek nodig om zich ermee te kunnen identificeren."

Hele grote ambities heeft de Geleense niet meer, wat niet betekent dat ze nu op haar lauweren gaat rusten. Komend najaar wacht een toernee langs Nederlandse theaters met een programma waarin de covers van Herman van Veen de hoofdmoot zullen vormen. Daarnaast duikt ze op termijn de studio in om te sleutelen aan een nieuwe cd. Ze heeft er nu al zin in. "Ik wil niets liever dan op dezelfde voet doorgaan. Dingen doen die ik leuk vind. Eigen werk opnemen, een beetje rondtoeren met mijn eigen band. Heerlijk toch? Ik zou niet weten wat ik me nog meer zou moeten wensen."

Promises, Lori Spee sings Herman van Veen, is de zesde cd die de zangeres het licht doet zien. Eind april is de schijf in de muziekwinkels verkrijgbaar.Roel Wiche enRosita Custers