Parool
MATTHIJS VAN NIEUWKERK

Herman van Veen op herhaling

17 apr 1990

CABARET
Herman van Veen, samen met Erik van der Wurff, Nard Reijnders, Chris Lookers, Cees van der Laarse en Muriel Janssens. Gezien: 14 april in Carré, Amsterdam. Daar nog t/m 26 meiLaat de naam Herman van Veen in gezelschap vallen en u bent twee minuten later getuige van een scherpe scheiding der geesten. De ene helft zwijmelt direct weg en roemt zijn prachtige stem en zijn mooie, ongrijpbare gedachtetjes tussen hemel en aar de, terwijl de andere helft zijn hardgrondige afschuw uitspreekt over de onzinnige neuzelarij waarmee deze harlekijn het publiek teistert. Daar verandert het programma waar Van Veen, na vier jaar, weer mee op tournee is niets aan.


Sterker nog, veel gimmicks waren al eerder in een andere variant bij Van Veen te zien, de tennisser in slow-motion bij voorbeeld. (Was dat vroeger niet een voetballer?) Ja, en verder is er een weer een dansje, wat vioolspel, een strip-tease, een Ja-panse samoerai, een Amerikaan en heel veel heel erg gek doen. Niks nieuws onder de zon.


Je kan hoogstens zeggen dat Van Veen lichtvoetiger is dan in eerdere programma's. De last van het wereldleed rust iets minder op de schouders van onze vredes-ambassadeur met clownsneus en dat komt de sfeer en het tempo van zijn show ten goede. Van Veen leunt nu vooral op de kolder. Hij wil de zaal laten lachen en dat lukt, zij het met een nogal oude trukendoos, vrijwel moeiteloos. En dan hebben we het nog niet over de liedjes gehad. Het waren er veel en dat is niet erg. Want hoe je het ook wendt of keert, Herman van Veen is een van de beste zangers van Nederland.door MATTHIJS VAN NIEUWKERK