het Nieuwsblad

Unicef Gala met Herman van Veen17 maart 1984
De theatershow van Herman van Veen, die als Unicef-gala is opgevoerd in Brussel, wordt vanavond uitgezonden door de BRT. .Sinds kort is Van Veen de Nederlandse ambassadeur voor Unicef. Eigenlijk het enige dat Van Veen heeft overgehouden aan zijn wereldwijde toernee.

De Nederlandse kleinkunstenaar werd in 1954 (=1945, webmaster) geboren in Utrecht, waar hij later het conservatorium volgde en afstudeerde in de vakken viool en zang. Al tijdens zijn studie begon hij met cabaret, samen met geestesgenoten als Laurens van Rooyen en Erik van der Wurff. In die beginperiode steunde zijn repertoire hoofdzakelijk op bekende teksten van onder meer Leonard Cohen en Michel Legrand, die hij handig in zijn shows verwerkte.Al vrij vlug brak de ster van Van Veen door in BelgiŽ, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hij richtte een eigen theaterbureau op, Harlekijn. Het werd een- soort werktheater waar jong talent in de geheimen van de kleinkunst werd ingewijd. Talenten die hier uit voort gekomen zijn, zijn onder meer Joost Nuysl en Loeki Knol en niet te vergeten Harry Sacksioni. Van Veen zelf sloeg weer andere wegen in. Hij ging gedichten publiceren, tv-series en enkele films maken en toneel regisseren. Er volgde een periode van muzikaal stilzwijgen maar dat bleek achteraf alleen maar de voorbode van een stormachtig offensief.

In 1981 trok Van Veen met een totaalshow door dť Europese hoofdsteden en probeerde aansluitend Broadway te veroveren. De Amerikanen waren echter minder gecharmeerd van de humor van Herman van Veen zodat hij binnen de kortste keren weer op Nederlandse bodem stond.

(Zondag, BelgiŽ Nederlands l, 20.35 uur.)