BRABANTS DAGBLAD
Jos Kessels

Film Herman van Veen flopt

Nachtvlinder wordt een nachtmerrie

16 sep 1999

"De reacties zijn bijna eng, zo positief. Er zal toch nog wel een donderwolkje aan moeten komen?", zo vroeg Herman van Veen zich ruim twee weken geleden af bij de première van zijn sprookje 'Nachtvlinder' in Den Bosch. Terwijl heel Nederland sindsdien van de zon genoot, werd de film van Herman van Veen getroffen door een zwaar noodweer van lege stoelen. Slechts 6000 mensen namen tot nu toe de moeite om 'Nachtvlinder' te zien, een rampzalig aantal. De film is vanaf vandaag dan ook nog slechts in zes theaters te zien, waaronder 'volhouders' Euro- cinema in Eindhoven en Cinema Parade in Den Bosch, waar Van Veen zijn onnauwkeurige weersvoorspelling deed.


In Eurocinema Eindhoven draait de film uitsluitend nog in de matinee. Bedrijfsleider Loet Smits: "Er kwamen alleen bejaarden op af en die hebben geen zin om 's avonds naar de bioscoop te gaan. Daarom proberen we het nog even met middagvoorstellingen. Bij de jeugd slaat de film in ieder geval totaal niet aan".

Brabants Orkest

In Cinema Parade te Den Bosch trok de film in de kleine zaal nog redelijk wat publiek, maar de tweede week al een stuk minder. Heuvel- poort in Tilburg verwacht niet 'Nachtvlinder' nog te draaien, nu een ijzig lege bioscoopwind het sprookje overal als een nachtkaars uitblaast.

In plaats van een 'donderwolkje' is de mede door hemzelf gefinancierde film. die 2,5 miljoen kostte, een nacht merrie geworden voor Herman van Veen.



Jos Kessels