Nieuws vd Dag
THIEMO WIND

PLATINA VOOR TON KOOPMAN

16 sep 1994

Ton Koopman was volslagen verrast toen hij Herman van Veen de Spiegelzaal van het Amsterdamse Concertgebouw zag binnenkomen. Daar werd een receptie gehouden omdat Koop- mans Amsterdam Baroque Orchestra vijftien jaar bestaat. Herman van Veen kwam met een boodschap: "Vijftien jaar geleden heb je met een uitermate getalenteerde zanger kerstliedjes opgenomen, waarvan nu 130 duizend exemplaren zijn verkocht. Daarom mag ik je een platina cd aanbieden." Drie zoenen, applaus.


Voor wie het nog niet wist, zou Ton Koopman even later verduidelijken dat deze getalenteerde zanger Herman van Veen zelf was. Voor Koopman markeerde die opname uit 1979 tevens de geboorte van het Amsterdam Baroque Orchestra (het ensemble heette toen nog Harlekijn Barokorkest). Het platina moment kon dus niet mooier.
Nog dit jaar komt er een nieuwe kerst-cd uit, zo vertelde Herman van Veen: "Het basisidee is hetzelfde maar de opzet is ruimer. Behalve Ton Koopman, zijn orkest en ik werkt nu ook het AVRO-kinderkoor mee. De bewerkingen zijn weer door Ton gemaakt. Volgend jaar wordt de plaat ook in het Frans en Duits uitgebracht."

Uitgeleend

Van Veen is exclusief verbonden aan Polydor, Koopman aan Warner (Erato). Op welk label verschijnt de cd eigenlijk? Van Veen: "Bij Erato. Ik ben door Polydor uitgeleend, voor het eerst in bijna dertig jaar."
Herman van Veen werkt, na het succes van Alfred J. Kwak, opnieuw aan een sprookje met orkest. "Toen ik een keer optrad in Boston ben ik uitgenodigd door het Boston Symphony Orchestra om iets voor deren te maken. Prachtig tuurlijk. Ik heb een mooi idee maar het is erg arbeidsintensief. Het wordt een educatie sprookje dat kinderen op eer clowneske manier laat kennismaken met het orkest. Maar meer wil ik er nu niet over zeggen, ik moet er eerst zelf helemaal tevreden over zijn."

Ton Koopman maakt zich op voor een gigantisch project dat in november van start gaat. De komende tien jaar zal hij alle ruim tweehonderd cantates van Bach uitvoeren en opnemen. Koopman: "Het is een samenwerkingsverband tussen de concertzalen van Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Iedere zaal krijgt een kwart van de programma's, het abonnementspubliek reist met ons mee. Het is voor het eerst dat al die cantates live worden uitgevoerd met historische instrumenten."Thiemo Wind