Utrechts Nieuwsblad

Gehandicapte Ruud Snel wil de hand niet ophouden

16 september 1968

Aanstaande zaterdag opent cabaretier Herman van Veen de kaarsenboetiek van Ruud Snel uit de Schalkwijkstraat 32 in Utrecht, Vanaf eind augustus heeft de boetiek van de 20-jarige Utrechter, die al van jongs af aan lichamelijk en qua spraakvermogen gehandicapt is, proef gedraaid „om te kijken hoe 't liep". Ruud ziet de zaken na deze periode van 4 weken zo optimistisch in, dat hij nu zijn winkeltje officieel opent, De afgelopen winter verkocht Ruud omstreeks Sinterklaas en Kerstmis kaarsen in een stand bij de Jacobikerk, maar de weersomstandigheden bleken hem te bar.


Het pand waarin ,Ruud's Waskit' zoals hij zijn boetiek noemt, gevestigd is — voormalig atelier van houtsnijder Kuik sr. en vervolgens van edelsmid Ansje Wollenbeek — is door Ruud's jonge hospes en enkele vrienden tot in de puntjes opgeknapt.

De vloer is glanzend roodbruin ge- verfd, de muren en het plafond zijn gewit en er is een gezellige zithoek gecreëerd met gele houten banken met kussens en een tafel van stroplaat die met een touw vanaf het plafond naar beneden hangt.

In een groengeverfd houten rek, dat de vorm van een grote bijenraat heeft, liggen waskaarsen die Ruud zelf maakt. Voor in de winkel is een brede toonbank waar fabriekskaarsen, bijenhoning, kandelaars, theelichtjes, lucifers, snuiters en dovers uitgestald zijn. Aan de muur hangen brieven van bewonderaars en kranteknipsels.


Bewonderaars


Ruud Snel. die vroeger veel in koffiekelders te zien was of op de Utrechtse grachten waar hij iedere zaterdag Hitweken verkocht, later 'n trouw bezoeker van het Kasieno en sinds kort vaak te vinden bij het vegetarisch eethuis De Groene Waterman („Sinds maart ben ik vegetariër") is dolblij met het mooie pandje, dat hij van zijn oom, beheerder van een aantal huizen, mag gebruiken. ,,Ik heb er genoeg van om thuis altijd met het handje op te staan. Ik verdien hier natuurlijk nog lang niet genoeg om in mijn eigen onderhoud te kunnen voorzien, maar ik doe nu tenminste iets en het loopt hier hartstikke goed. Ik heb bovendien subsidie van de gemeente gekregen."

Zaterdag is voor Ruud de grote dag. Hij hoopt op grote belangstelling als Herman van Veen zijn winkeltje om elf uur smorgens officieel zal openen. Iedereen is dan welkom. Voor wie al eerder een kijkje wil nemen in Ruud's Waskit: de winkel is maandags t.m. vrijdags geopend , van 's morgens twaalf tot 's avonds zes a zeven uur en zaterdags van elf tot zes.