de Telegraaf
Gerard Smit

Herman en Babette spitten in verleden

16 aug 2008

Nieuwe reeks 'Verre Verwanten
ZA.NED.2.20.20UUR

Voor Herman van Veen hoefde de speurtocht naar zijn voorouders niet zo nodig, maar hij liet zich voor deelname aan het Teleac-programma Verre Verwanten overhalen door zijn dochter Babette. "Mijn oma vertelde altijd interessante verhalen en dat maakte mij nieuwsgierig", zegt ze. Herman: "Ik vertrouw op haar. Bovendien maak ik me geen zorgen over de afloop, want het einde van de stamboom dat ben ik. We zijn gelukkig, zijn gezond en we hebben werk", meldt hij met een brede glimlach aan het begin van de tijdreis.


Vader en dochter maken er onder leiding van Jan Douwe Kroeske een mooie ontdekkingstocht van, die gelardeerd wordt met prachtig gefilmde pareltjes van Margreet Beetsma over historische ontmoetingen in de familiegeschiedenis van Herman en Babette. Samen met de onderzoekers van het populaire geschiedenisprogramma Herman en Babette spitten in verleden gaan de twee via de moederlijn terug in de historie. Daarbij komt Herman tot twaalf generatiesen strandt in het begin van de 17e eeuw. Babette belandt uiteindelijk via 14 generaties in het jaartal 1550.

Tijdens hun zoektocht passeren zij een schrijver die ooit Slot Batenburg in Gelderland bewoonde en een ondernemer in wilgentenen. En ze staan stil bij het schoonheidsideaal door de eeuwen heen.
Een van hun verre verwanten droeg zelfs een steentje bij aan de Leidse Schouwburg, waar Herman naar eigen schatting meer dan dertig keer optrad. "Het was de favoriete zaal van Wim Kan", weet Herman, die en passant opmerkt dat zich onder een van de stoelenrijen een natuurlijke waterbron bevindt.
Vermeldenswaard is bovendien dat de Leidse Schouwburg als een van de weinige zalen in Europa nooit door brand is verwoest, omdat men er al vroeg bij was met nooduitgangen en geen kaarsen liet branden. Tevens komt de vraag aan de orde of Hermans voorliefde voor het Franse chanson genetisch bepaald is. "Ik ben toevallig ook getrouwd met een Franssprekende mevrouw." Uiteindelijk blijken de moederlijnen van Herman en Babette een verrassende overeenkomst te bevatten.


Plat-Utrechts


Ook dichterbij in de tijd komen leuke weetjes aan het licht. Zo verloochent Herman zijn afkomst niet. "Als ik écht boos ben dan tier ik in plat-Utrechts. Ik zou niet eens anders kunnen!" Verder haalt hij mooie jeugdherinnerin-gen op aan 'het circus in de stad' en noemt hij zij n papa en mama 'de liefste mensen' die hij tot dusver in zijn leven heeft leren kennen. "En ik dan?" sputtert Babette tegen. Maar Herman reageert onverstoorbaar: "Jou hebben we gewild, bij hen had ik geen keuze. Het waren fantasti-sche mensen die zielsveel van elkaar hielden."

In de nieuwe negendelige tv-serie van Verre Verwanten zijn de komende weken onder meer Peter van der Vorst, Frits en Barbara Barend, Hedy d'Ancona, Hadassah de Boer, Pierre Wind, Lois Lane, Jetske van den Eisen en Edsilia Rombley te gast. En daarnaast natuurlijk weer een aantal onbekende Nederlanders met beroemde voorouders.Gerard Smit