GELDERLANDER

Monument voor dode kinderen

16 juni 1999

BARGER COMPASCUUM - Er komt een monument voor alle gestorven kinderen. Het verrijst in het Drentse Barger Compascuum, in het Veenpark daar, ook _ wel Veenmuseum of Veendorp genoemd. Het is een initiatief van cabaretier Herman vann.


Het monument van de Arnhemse Sil van Oort bestaat uit een rozenstruik, twee wilgen en een 3 glasplaat met een tekst van Van Veen: 'Leven is als sneeuw/ je kunt het niet bewaren/ troost is dat jij er was/ uren, maanden, jaren'.
Zoals bekend was Herman van Veen ook betrokken bij het Colombinehuis voor ernstig zieke kinderen. Ouders van een gestorven kind dat daarvan nog heeft kunnen profiteren, gaven Van Veen een stukje van de rozenstruik die ze op het grafje plaatsten. Vandaar dat nu ook een rozenstruik deel uitmaakt van het monument.

Het 'Graf van het Onbekende Kind' moet mensen die een kind verloren of verdriet hebben om dode kinderen waar ook ter wereld een plek geven om te rouwen of om te bezinnen. De onthulling heeft plaats op 3 juli. Dan worden ook de eerste 'verdriet- brieven' gepresenteerd, een initiatief van uitvaartverzorgster Monica Zeegers uit Balgoij. "Het zijn kaarten in felle kleuren met de tekst: 'Er is iemand dood van wie ik veel hou, kom je ook?'

"Als kinderen een partijtje hebben, sturen ze ook kaartjes om te vragen of hun vriendjes komen. Als ze verdriet hebben om een kennisje of een familielid, moeten ze ook kunnen vragen of er een vriendje komt om hun verdriet te delen", zegt Zeegers. Ze heeft de kaarten in eigen beheer uitgegeven en hoopt dat ze straks gewoon overal verkrijgbaar zijn. (ANP)