GOUDSCHE COURANT
Hans van Raalte

Spetterende Alfred Jodocus Kwak

16 juni 2002

GOUDA | Vooral veel vaders (van twee generaties) en kinderen waren zondagmiddag naar de mu- ziektent in het Houtmansplantsoen gekomen voor het familieconcert van het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest. Op hun vaderdag kregen al die mannen een muzikaal sprookje voorgeschotelld: de avonturen van Alfred Jodocus Kwak van Herman van Veen.


En wie niet beter wist, verkeerde in de veronderstelling dat Her- man van Veen zelf naar Gouda was gekomen om het sprookje aan elkaar te vertellen en te zin- gen, z goed was Rotterdammer Bart van Gerwen in de huid van de Utrechtse kleinkunstenaar gekropen. Hij klonk niet alleen bijna hetzelfde, hij lk ook op hem met z'n bijna kale kop. En in z'n presentatie deed hij ook al weinig voor de echte Herman van Veen onder.
Het werd een spetterend optreden van het sprookjeseendje Kwak. Na een aarzelend begin hadden Bart van Gerwen, diens hulpje Koen en de jeugdige orkestleden het massaal opgekomen publiek (een paar honderd man) in hun greep. Zo zeer zelfs, dat de tientallen kinderen het oproepje van Kwak om de boze Koen te verjagen wel, heel letterlijk namen: ze joegen de arme man bijna het water van de Fluwelensingel in.

Na dit meer dan een uur durende sprookje was het de beurt aan het ouder- en vriendenkoor van de Vrije School Gouda, dat onder lei- ding van de bekende Goudse dirigent Johan Oomkes liedjes uit 'Ja zuster, nee zuster' ten gehore bracht.

Sprookje

Het was een slagje minder dan het muzikale sprookje, maar het enthousiasme van dit koor was er niet minder om. Beide gezelschappen, amateurs allebei, dingen mee naar de Houtmansplantsoen- prijs die aan het eind van de concertencyclus wordt uitgereikt. De organiserende Stichting Evenementen Gouda moet ht dit jaar met wat minder gemeentelijke subsidie doen. Om dat te compenseren, gaat men elke zondagmiddag met de pet rond.
Dat moet gisteren een aardig bedrag hebben opgeleverd.Hans van Raalte