DAGBLAD V.H. OOSTEN

Zes van de zeven prijzen in Montreux naar Engelse programma's

16 mei 1990

MONTREUX (GPD) - Engeland heeft als nooit tevoren tocgeslagen op het Gouden Roos Festival in Montreux. Zes van de zeven prijzen gingen naar het Verenigd Koninkrijk, met als absoluut hoogtepunt de ITV-inzending 'Mr. Bean'. Deze door Rowan Atkinson gemaakte' produktie won drie prijzen, de Gouden Roos, de prijs van de stad Montreux (bestemd voor het grappigste programma) en de persprijs.


Voor de vijfentwintig andere deelnemende landen bleef er nog een prijs over, de Bronzen Roos. Die werd gewonnen door de Finse commerciŽle zender MTV met 'Neutral Policy', het verhaal van een man, die in een vreemd hotel in de meest vreemde situaties terechtkomt, maar zich kost wat kost neutraal blijft opstellen. Speciale vermeldingen waren er voor de Hongaarse, Deense en IsraŽlische inzendingen en bij de onafhankelijke produkties voor het Amerikaanse New World Inter-national.

De dertigste versie van het Gouden Roos Festival was kwalitatief beter dan die van vorig jaar. Waren er toen maar twee van de zesendertig inzendingen enigszins de moeite van het kijken waard, de afgelopen week werden er tien (van de 37) programma's getoond, die voor aangenaam vertier zorgden.

De Nederlandse inzending 'Blau-we Plekken' had vanaf het begin weinig kans op het winnen van een Roos. Anton Smit, hoofd entertainment van de VARA: "Ik heb er vanaf het begin rekening mee gehouden dat we met 'Blauwe Plekken' niets zouden winnen. Over het oorspronkelijke idee waren we heel enthousiast, maar toen we het eindprodukt zagen, vonden we het tegenvallen. 'Blauwe Plekken' is te vaag, maar wel a la Van Veen. En ik moet zeggen, dat als je het vaker ziet, het steeds beter wordt. Doordat je de muziek steeds beter gaat ken-nen, krijg je de kans om meer oog te hebben voor de beelden en die zijn prachtig. Maar iemand, die het programma voor het eerst ziet - en dat is hier natuurlijk en masse gebeurd - vindt het allemaal te veel 'kunst"'. Toch ging de VARA niet met lege handen naar huis. Er werd nog even zaken gedaan. Het tweede Duitse net (ZDF) kocht de Duitse versie (Blaue Flecken') van Van Veens programma.
In Montreux werd overigens de Engelse versie ('Bruises') vertoond.