Nieuw Kamper Dagblad

Herman van Veen naar Zuid-Afrika

16 apr 1997

PRETORIA (ANP)

'Unieke kabaretster Van Veen kom toer in Suid-Afrika' was een dezer dagen de juichende opening van de kunstbijlage van het Afrikaner dagblad Beeld. In een enthousiast artikel met maar liefst zeven foto's werd de loftrompet over Herman van Veen gestoken. Zelfs Alfred Jodocus Kwak werd niet vergeten bij de opsomming van zijn indrukwekkende lijst van wapenfeiten.


Herman van Veen begint zijn serie optredens op 16 en 17 mei in de Opera van het Staatstheater in Pretoria. Via Potchefstrůom, Kaapstad en Bloemfontein beŽindigt hij zijn tournee op zaterdag' 24 mei in het Witstheater in Johannesburg. Het is de tweede keer dat het Zuid-Afrikaanse publiek de veelzijdige Nederlandse kunstenaar in levende lijve kan aanschouwen.
Van Veen was vorig jaar al de grote attractie op het Klein Karoo Kunstfesti- val in Oudtshorn, waar hij voor een dolenthou siast publiek optrad. Zijn grote populariteit in Zuid-Afrika moet de doorslag hebben gegeven bij de beslissing om dit jaar een tournee door het land te organiseren. Werd het optreden van Herman van Veen vorig jaar nog bekostigd. door onder meer Nederlandse overheidssubsidie, dit keer gaat de cabaretier op eigen kosten. Volgens zijn impresario Pim Broere betekent dit dat hij vrijwel zeker geld toe zal moeten leggen op deze Zuid-Afrikaanse tournee.

Belangrijker is waarschijnlijk dat de verkooppunten in de diverse steden nu al worden overspoeld met telefoontjes om een kaartje voor een van de optredens te bemachtigen. Vooral het blanke Zuid-Afrikaanse publiek snakt blijkbaar naar optredens van artiesten die door de jarenlange culturele boycot voor hen onbereikbaar waren. Opmerkelijk is dat vooral de 'oudere' Nederlandse artiesten nog steeds op grote populariteit in Zuid-Afrika kunnen rekenen omdat hun bekendheid stamt uit .de tijd van voor de culturele boycot. Van Karin Bloemen heeft nog nooit iemand in Zuid- Afrika gehoord, terwijl Boudewijn de Groot het nog steeds uitstekend doet.
Er bestaat een cultureel hiaat en daarmee de roep om een 'culturele inhaalmanoeuvre', een situatie waar nog veel Nederlandse artiesten en kunstenaars in de komende periode gebruik van kunnen maken.