IJmuider Courant
Willemien Spook

Kilootjes er af, guldentjes er bij

16 april 1992

Afslanken doe je om dunner te worden. Je doet het in ieder geval meestal voor jezelf. Maar voor de deelnemers aan de Body-Contour-cursus ligt dat anders. Zij slanken af met het nevendoel zo veel mogelijk geld bijeen te brengen voor de stichting Colombine. De sportscholen die de cursus geven sponsoren de actie. Per afgevallen kilo doen zij één gulden in het potje voor Colombine.


Bij de Haarlemse Sportschool Pauel raakten de afvallers tijdens de laatste Body-Contour- cursus gezamenlijk 135 kilo kwijt. Dat was dus 135 gulden uit de zak van Joop Pauel voor Colombine.

Niet alleen in Haarlem zweette jong en oud de pondjes er af, in het hele land verbrandden 1800 'te dikken' samen elfenhalfduizend kilo vetweefsel en zetten die om in klinkende munt.
Het bijeen gelijnde geld wendt de stichting Colombine aan om het Colombinehuis te kunnen bouwen. Dat komt ergens in Nederland te staan en is bestemd voor de opvang van vluchtelingen en verzorging, vakantie en revalidatie van chronisch zieke kinderen, samen met hun ouders. Als alles volgens plan verloopt wordt in 1995 met de bouw begonnen. Het is de bedoeling dat er zo'n twintig appartementen gebouwd worden, elk ingericht volgens een andere cultuur. Zo komén er bij. voorbeeld een Thais, Pools en Chinees appartement. "We willen laten zien wat er omgaat in de rest van de wereld", aldus een medewerkster van Colombine.

Herman van Veen, nauw betrokken bij Colombine, voorzag de actie van de sportscholen van de naam 'Gewicht voor Evenwicht'. Er is inmiddels ook een werkboek verschenen: 'Miin Body- Contour', waarin staat wat je precies moet doen om op een verantwoorde manier een paar kilo lichter te worden. Veertig sportleraren uit heel Nederland geven adviezen over de oefeningen die in het boek staan. De methode wordt onderschreven door de Nederlandse Hartstichting en het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. Volgens Toon Vollering van de Body Trend Club die de cursus sen organiseert, geeft de actie voor Colombine meer nadruk aan de afvalrace.WILLEMIEN SPOOK