Nieuwsblad

Alfred J.Kwak strijdt tegen jeugdvandalisme

16 mrt 1991

Van onze Amsterdamse redactie

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie brengt een onvermoed wapen in de strijd tegen het jeugdvandalisme in de hoofdstad. Stripfiguur Alfred Jodocus Kwak, geesteskind van cabaretier Herman van Veen, moet de Amsterdamse jeugd op het goede spoor helpen en-houden.


"Het gaat goed met het vandalisme in Amsterdam. Er wordt minder vernield. Het wordt minder donker", zei de Amsterdamse burgervader Ed van Thijn gisteren bij de start van een nieuw jeugdvandalismeproject in de hoofdstad. Het aantal vernielde lantaarnpalen daalde met 501 naar 1761 stuks. Er werden in 1989 nog maar 4700 schoolruiten ingekeild en het aantal vernielde afvalbakken blijft constant op 735. Bij elkaar was er in 1989 sprake van een schade door vandalisme van 230 miljoen gulden. Van Thijn kan daar 3000 agenten van betalen.

Alfred J. Kwak moet ervoor zorgen dat nieuwe generaties tieners minder vernielzuchtig zijn dan die Amsterdam nu kent. Kwak prijkt met een nieuwe strip op speciale t-shirts voor leerlingen van de 21 basischolen die mee gaan doen aan de vandalismeactie van de Amsterdamse politie.


Pappenheimers


In plaats van de zoveelste kleurwedstrijd te organiseren vond voormalig wijkagent en be-denker van de Kwak-actie, Paul Hoogerwaard, het hoog tijd om de potentiŽle vandalen in Amsterdam op andere wijze te bena-deren. Hij heeft jaren door de Jordaan geslenterd en kent zijn pappenheimers. Hoogerwaard: "Kinderen kijken altijd naar je handen. Daar willen ze iets mee doen. Een t-shirt trekken ze aan." Hoogerwaard brengt samen met zijn collega Martin Rep de politie weer terug op de scholen. Rep: "We hebben dat een beetje laten liggen."

De bedoeling is de jongere leerlingen de effecten van vanda-lisme voor te houden. Het programma bestaat eruit dat de leer-lingen kennismaken met het politiewerk, maar ook met het bureau voor alternatieve straffen Halt. De leerlingen moeten zelf graffiti schoonmaken.


Filmpje


De leerlingen krijgen ook de film 'lk heb het niet gedaan' voorgeschoteld. Weinig zachtaardige jongeren slopen in dat filmpje alles wat ze voor de voeten komt. Ze maken een fikkie in een postbak, vernielen een ruit, mo-lesteren een telefooncel en tikken een zijruit van een auto in. Het laatste wordt ťťn van hen fataal, omdat de afslaande chauffeur hem niet ziet op de fiets.

De leerlingen van de Jordaanse Palmschool die het filmpje bij de officiŽle start van het project te zien kregen konden er niet meer om lachen. De t-shirts uit handen van Herman v\m Veen gingen vlot om de schouders.

Meedoen wordt aan alle kanten beloond. Aan het slot van het vandalismeprogamma wordt de leerlingen gevraagd een opstel te maken en in te sturen. Hoogerwaard:
" Wie wint, krijgt een mountainbike."