Utrechts Nieuwsblad
Job Boot

HERMAN VAN VEEN:

'Signalen' van een zanger die vooral theaterman is16 mei 1984
Wie Herman van Veen belichten wil heeft talloze spots nodig. Want Herman van Veen heeft vele kanten. Een duizendpoot, die zich het meest op z'n gemak voelt in het theater. Als clown, als entertainer, als zanger. Maar Van Veen heeft veel meer in huis. Dat bewijzen zijn platen. Bijvoorbeeld z'n nieuwste langspeelplaat,,Signalen', met daarop een liedje dat Herman van Veen weldra in de Nederlandse hitparade zal doen belanden. En dat is alweer even geleden. Met,,Hilversum III" zal de tijd van „Rozegeur en Maneschijn" en „Opzij, opzij" terugkeren.


Herman zegt over dat "Hilversum III" het volgende: "Het is een liedje over de invloed van de radio, met name Hilversum 3, op het alledaagse leven van vandaag en hoe dat vroeger was. De muziek is van een zekere Büchner. de zanger-auteur van de furore makende Duitse groep Haindling". Van Veen maakte er samen met Willem Wilmink de Nederlandse tekst voor. Deze heeft verschillende tekstbijdragen geleverd voor deze nieuwe elpee, die de zanger Van Veen tot zijn recht laat komen. Prachtige liedjes. Elf in getal, waaronder het groten- deels instrumentale ..De Wolkentrapper". Dat is niet helemaal nieuw, want het stond al eerder op de elpee van Mamadeus. de groep rond de Utrechtse panfluitist Peter Weekers. Het verscheen zelfs vorig najaar op single, maar bleef in de tipparade steken. Herman van Veen zegt over deze melodie;
"Ik heb hem geschreven na het overlijden van een 16-jarig meisje, dat aan kanker leed. Verbazingwekkend en ontroerend was haar moed, haar kracht en het grote vertrouwen dat ze had in het leven na haar dood. Onder indruk van haar zekerheid heb ik die verbaasde melodie gemaakt, die net als die in reepjes gesneden man op de hoes van de elpee, toch vast- beraden de ruimte in fietst, waar naar toe? Ergens of nergens heen. wie zal het zeggen"?

Ook op de elpee "Signalen" een ode aan de legendarische chansonničre Edith Piaf. ..Ja", zegt Herman van Veen, "dat lied heb ik geschreven voor een eurovisie-uitzending over Edith Piaf, een vrouw die mij als kind al fascineerde. Als ik haar op de radio hoorde kreeg ik altijd kippevel. Of ik het, wilde of niet".

Op deze langspeelplaat, die werd geproduceerd door Jurre Haanstra (de zoon van cineast. Bert), melodieën van Van Veen zelf en verder van o. a. Erik van de Wurff en Rob Chrispijn. Het album, dat werd opgenomen voor Harlekijn; het eigen label van Van Veen, bevat heerlijke luisterliedjes. Herman's onfloerste, warme stem klinkt voortreffelijk.


Theater

Herman van Veen beleeft anders drukke tijden. Kort na zijn rol in de succesvolle film Ciske de Rat vertrok hij naar Duitsland voor een uitgebreide tournee. Twee weken geleden nog was hij hoofdpersoon in een talk-show op de Duitse tv. In school-Duits (dat wel), maar op een persoonlijke en eigenlijk hartverwarmende wijze stond hij bij die gelegenheid de interviewer te woord. Anders is het toch wanneer je een avondvullende voorstelling brengt in een taal die niet de jouwe is. Leuk en spitsvondig zijn in een andere dan je moedertaal vormt een grote opgave. Herman van Veen slaagt er in, want wekenlang trok hij in de Bondsrepubliek volle zalen. Maar daarmee is het verhaal niet verteld, want van 2 tot 12 mei j.l. stond diezelfde Nederlandse clown in het Palais des Glaces in Parijs. Nu weer een avondvullend programma in 't Frans. Ongelooflijk.

Begin juli zal hij ten bate van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, een charitatief optreden verzorgen in New York. In het Engels.
Onbegrijpelijk. Zomaar overschakelen van de ene op de andere taal. Ja. dat lijkt voor een Nederlander op vakantie nog wei mogelijk, maar voor een Nederlander in het theater, die mensen moet vermaken die ervoor betalen om vermaakt te worden, haast onmogelijk. Herman van Veen klaart het zonder grommen, zonder op het oog al te veel problemen.
Oké, z'n Amerikaanse Broadway-avontuur in december 1982 liep op een fiasco uit en kostte hem en zijn bedrijf Harlekijn een vermogen. Misschien wel dat die mislukking Herman van Veen extra inspiratie heeft ge- geven. Deze man is zo veelzijdig en neemt zoveel hooi op z'n vork dat je je echt enigszins bezorgd afvraagt: hoe houdt-ie het vol!
Voor deze zomer staat hem andermaal volop drukte te wachten. Als de plannen door- gaan (de financiering zou nog niet rond zijn) zal hij dan een speelfilm gaan maken. Herman van Veen. een op en top vakman,wiens kwaliteiten in binnen- en buitenland worden gekend en gewaardeerd.jOB BOOT