Trouw
Fred Lammers

Herman van Veen portretteert zichzelf via beer

16 feb 1993

Een nieuw hoofdstuk in het leven van Herman van Veen. Zo kun je 'BB de Beer', waarin hij zich in zijn onuitputtelijke fantasieŽn uitleeft, zonder overdrijving noemen.


Het is de NCRV die Van Veen de mogelijkheid heeft geboden deze nieuwe creatie te presenteren. Hij heeft al precies op papier staan wat hij de komende tijd met zijn geesteskind wil, maar het grote probleem dat moet worden overwonnen is de financiering. De NCRV beschikt niet over het geld om de plannen Van Veen uit te voeren. Wil 'BB de Beer' een lang leven beschoren zijn, dan moet dit project een breed draagvlak krijgen. In de praktijk komt het erop neer, dat buitenlandse zendgemachtigden er ook warm voor lopen en bereid zijn aan het verwezenlijken ervan mee te betalen.

Aan vijf afleveringen van 'BB de Beer' wordt op het ogenblik de laatste hand gelegd. Vanaf donderdag zijn de avonturen van de beer, die samen met Herman de Schrijver (Herman van Veen zelf) een huis in de buurt van Amsterdam bewoont, te volgen. Onder hetzelfde dak huizen nog personages als Vlek de Vleermuis, die samen met de heks ,Xantoxia op zolder woont. In de keldergewelven manifesteren zich drie geesten: de Baron, de Hertogin en de Jonkvrouw. Het is daar geen saaie bedoening, want de Slijmerds doen in die lagere regionen ook nog van zich spreken. Zij eten alle post op. En dan zijn er nog Snoei de Tuinman en Erik, die in staat is de meest bizarre geluiden te produceren. Herman van Veen werkt bij het verwezenlijken van zijn soms wilde ideeŽn nauw samen met Ruud van Gessel, die het scenario en de regie voor zijn rekening heeft genomen. In de vierde en vijfde aflevering (op 11 en 18 maart) treedt Herman van Veen op als verhalenverteller. Dat onderdeel van het berenproject presenteert de NCRV onder het motto 'Ik heb het in mijn dromen zelf gezien'. Met een groot aantal kinderen als publiek vertelt Van Veen dan een verhaal dat bij de kinderen veel losmaakt en waarover zij met hem in discussie kunnen gaan. Op 18 maart is dat bijvoorbeeld het scheppingsverhaal. Ook dat vertellen van verhalen is doorspekt met fraaie beelden en het optreden van het, Harlekijn danstheater.

Dit tweede onderdeel onderstreept, dat je met 'BB de Beer' vele kanten op kunt. Op papier is al heel wat geregeld. Zo zullen do avonturen van BB dit voorjaar ook in boekvorm : gaan verschijnen. Herman van Veen is enthousiast over zijn nieuwe bedenksel, dat het in zich heeft naast Alfred Jodokus Kwak, de eend die beslist nog niet van het toneel verdwijnt, een triomftocht te beginnen. In Duitsland en Amerika bel staat belangstelling voor de bruine beer die Van Veen van de sterren heeft laten komen. Als er in die landen ook afnemers komen kan het project vaste vorm worden gegeven. Herman heeft het scenario voor 52 afleveringen al klaar liggen.

Beren spreken velen aan. Nog steeds is er geen eind gekomen aan de wijze waarop de mensheid zich door deze knuffels laten vertederen. Herman van Veen: "Het idee voor BB dateert van vier jaar geleden, al liet ik in Alfred Jodokus Kwak ook al een grote dikke beer optreden. Ik heb persoonlijk een zwak voor beren. Als kind had ik een beertje dat ik letterlijk heb platgeknuf feld. Op het laatst zat er geen haar meer op. Beren liggen overal in de wereld als een soort aureool aan hoofdeindes. Het zijn lieve dieren, zelfs als ze een zalm uit een rivier halen." 'BB de Beer' is een figuur waarin Herman van Veen zijn persoonlijke visie op het leven kwijt kan.
Evenals met Alfred Jodokus Kwak gebeurt is een belangrijk deel van de baten van het berenproject bestemd voor de stichting Colombine, waarvan Van Veen de grote promotor is. Daarmee wordt hulp gegeven aan moeders in ontwikkelingslanden. Op dat gebied is ontzaglijk veel te doen.

"Zolang er dagelijks in de wereld nog 45 000 moeders te vroeg en onnodig sterven is wat Colombine doet slechts een druppel op een gloeiende plaat. Het komt op een collectieve verantwoordelijkheid ten aanzien van dit probleem aan. Persoonlijk heb ik veel vertrouwen in het creŽren van een positieve collectieve energie om de aardbol te redden van de ondergang. Dat verklaart ook mijn betrokkenheid bij Unicef, dat zich het lot aantrekt van al die miljoenen stervende kinderen. Als mijn taak in het leven zie ik mensen vermaken en tegelijkertijd iets bewerkstelligen."

'BB de Beer', donderdag 19.00- 19.28 uur op Nederland 1.Fred Lammers