ROTTERDAMS NIEUWSBLAD

Fred Oster en Herman van Veen in actie voor Sophia Televisie

16 februari 1988


Fred Oster en Herman van Veen om in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis een televi siestudio mogelijk te maken. De televisie-coryfeeën nemen dan deel aan de recreatieloop van 15 kilometer, die op de dag van de Rotterdamse marathon wordt gehouden.

Tijdens beide loopevenementen wordt door middel van de actie 'Verkoop je loop' geld ingezameld voor 'Sophia TV'. Iedereen, die aan het lopen slaat, kan op deze dag zijn loop door derden laten sponsoren. In het buitenland werd door middel van deze, bijzondere sponsoring al miljoenen guldens voor goede doelen binnengehaald.In Rotterdam nam Rob Visser vorig jaar het initiatief tot zo'n actie. De door hem in het leven geroepen stichting presenteerde zich kort voor de Rotterdamse marathon en na afloop van het evenement kon het IKR (Integraal Kankercentrum Rotter dam) een cheque van f. 105.000 in ontvangst nemen als eerste donatie voor de aanschaf van een tweede onderzoekmachine voor borstkanker. Rob Visser: „Dat bedrag is uiteindelijk door slechts zevenhonderd lopers bijeen gebracht. Een klein aantal, maar dat had als oorzaak dat we laat de actie begonnen".


Atleten


Rob Visser gelooft voor 1988 in een veel groter succes. ,,Het is moeilijk om een voorspelling te doen. Belangrijk is, dat we vooral veel meer atleten via de Marathonstichting hebben kunnen benaderen. Ook doen de Rotterdamse Ambachtelijke Slagers weer mee met een leuke actie, terwijl ook duizend DA-drogisterijen half maart middels posters aandacht vestigen op 'Verkoop je loop'. De drogisterijen hebben het afgelopen jaar ook meegewerkt aan eenzelfde soort project voor het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam. Ook hebben we weer enorm veel support van RVS-verzekeringen. Elke atleet die aan de actie meewerkt ontvangt een door dit bedrijf beschikbaar gesteld speciaal T-shirt".

Nu 'Emma TV' is gerealiseerd en inmiddels ook het Haagse Juliana kinderziekenhuis 'Juliana TV' heeft, is het nu de beurt voor 'Sophia TV. Rob Visser: „Ik heb zelf kunnen zien hoe intensief de kinderen van de apparatuur gebruik maken. Dat is aandoenlijk. Wc steunen echt een uniek doel, waarvoor naar ik hoop heel wat geld bijeen wordt gebracht".


Publiek


Om dal doel te bereiken hebben televisie-prcsentator Fred Oster en prof. Voute van het Emma Kinderziekenhuis toegezegd deel te nemen aan de recreatieloop over 15 kilometer. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld deze deelnemers te sponsoren. Rob Visser: „Toen Herman van Veen van deze actie hoorde, heeft hij zich ook meteen opgegeven. En behalve Van Veen zullen ook Olympisch schaatsster Ingrid Paul en de in maralhonkringen bekende Rotterdamse loper Cees Vingerhoed als 'trekkers' fungeren.

Rob Visser: „Wij willen het Rotterdamse bedrijfsleven aanschrijven en vragen geld te storten of toe te zeggen op naam van een van deze deelnemers. Het zou leuk zijn als bijvoorbeeld Herman van Veen vooraf weet, dat alleen al zijn deelname aan de recreatieloop tien- of liever twintigduizend gulden oplevert voor het goede doel. Dat zal hem ongetwijfeld stimuleren om die vijftien kilometer tot een goed einde te brengen".