Limburgs Dagblad

Geen Edison voor Nederlands lied16 februari 1985
HILVERSUM - Bij het bepalen van de voordrachten voor de jaarlijkse prijzen van de Nederlandse platenindustrie, de zogenaamde populaire 'Edison', is geen nominatie toegekend in de categorie 'Nederlandse zang, volkse genre'. De jury achtte de platen die in 1984 in dit genre zijn uitgebracht van onvoldoende kwaliteit. In de categorie 'bijzondere historische uitgaven, buitenland', werd slechts een produktie genomineerd, van Duke Ellington, die dus al verzekerd is van een Edison.


De officiŽle toekenning van de nominaties is op 26 maart tussen elf en twaalf uur en zal rechtstreeks door de VARA-radio worden uitgezonden. Inmiddels vindt een geheime stemming plaats en zullen de prijswinnaars bekend worden op donderdag 11 april in Den Bosch, waarvan de VARA-televisie verslag zal doen.

De jury, bestaande uit Willem van Beu- sekom (VARA-radio), Jip Golsteijn (Telegraaf), Frits Spits (NOS-radio), Dick Versteeg (Dagblad Gooi- en Eemlander) en Jan Maarten de Winter (Oor), heeft onder, meer nominaties toegekend aan: Robert Long en Herman van Veen in de categorie Nederlandse zaiig.ĄAnita Meyer, Van Kooten en De Bie en Youp van 't Hek in het ca- baretgenre, Wim de Bie en Kinderen voor Kinderen deel vijf zijn genomineerd in een extra categorie en daarbij maakt Kinderen voor Kinderen nu kans op een derde Edison.

De allerhoogste waardering was voor Miles Davis in de categorie jazz, waarin ook Wynton Marsalis nog een prijs zou kunnen krijgen;
Waylon Jennings en Hank Williams jr. dingen naar een prijs voor de country & westernmuziek, Filip Glass en Koyaanisatsti kregen nominaties voor filmmuziek.

Geen nominatie viel in de categorie Nederlandse filmmuziek aangezien Ciske de Rat daar de enige kandidaat was.