HAAGSCHE COURANT
Mieke Peperkamp

Herman van Veen:
Sublieme Kwak voor iedereen

16 februari 1978
Hartveroverend is de manier, waarop Herman van Veen gisteren in het Congresgebouw de eerste voorstellingen van het muziek sprookje Alfred J. Kwak voor basisscholieren bracht. Een zelfgeschreven sprookje van een van onse grote artistieke talenten, dat met enthousiaste medewerking van het magnifieke Residentie-Orkest werd uitgevoerd. Harlekijn-medewerker Erik van der Wurff componeerde de muziek en dirigeerde het met extra slagen koperwerk toegeruste orkest, dat altijd actief is onder de jeugd.


De PWA-zaal zat steeds tot aan de nok toe vol met scholieren (2000 plaatsen). Vandaag en morgen worden de voorstellingen in serie herhaald; daar zit de Haagse kunststichting voor de jeugd achter. Door overweldigende belangstelling van school-zijde zijn ook nog twee extra voorstellingen ingelast.

Herman van Veen brengt op zijn eigen levendige wijze in bijzonder leuk samenspel met het Residentie-Orkeat het simpele verhaaltje over eend Alfred, die geld inzamelt om ergens in een ver land zonder water een vijver voor de eenden aan te leggen. Dat doet hij door de verkoop van kroos, per zakje van één ons.
Al vertellend voert Herman een koning Losbol ten tonele, die de kroosactie van Alfred bijna in het water doet vallen, maar eend Kwak loopt niet in zeven sloten tegelijk. Uiteindelijk komt alles op de goede plaats.

De cabaretier geeft zich in de opvoering helemaal, zoals ook het Residentie-Orkest zich nu eens voortreffelijk op de achtergrond houdt dan weer luid uitbarst in aantrekkelijke mee- zing-liedjes. Alleraardigst is aan het begin van de voorstelling de opkomst van de verschillende orkestleden uit alle deuren in de zaal. Ze stappen van alle kanten spelend tussen de rijen door naar het toneel. Herman van Veen komt met name tot opmerkelijke prestaties, als hij op volle sterkte een heel kippenhok „natokt".

Vooral achterin was de zaal tamelijk rumoerig, mogelijk ten gevolge van de bekende slechte akoestiek en misschien te geringe draagwijdte van Van Veens stem. Dit sprookje „voor kinderen van 7 tot 77 jaar", zoals is ondertiteld, wordt voor het Haagse publiek in het Congresgebouw gespeeld op vrijdagavond om 19 en 20.15 uur en zaterdag 18 februari om 14,00, 15.15 en 16,30 uur. Ook iemand van 88 jaar zal er trouwens volop plezier aan beleven.