Biltse en Bilth. Courant

Van der Wurff neemt Kunst- en Cultuurprijs in ontvangst

Waardering voor veelzijdige en persoonlijke musicus

16 jan 1997

BILTHOVEN - "Een veelzijdig componist, een begaafd mens, maar ook een bescheiden persoonlijkheid". Zo typeerde wethouder Slok-Keijzer de musicus Erik van der Wurff. Vrijdagavond kreeg hij in de concertzaal van de Biltse Muziekschool onder auspiciŽn van deStichting Kunst en Cultuur De Bilt/Bilthoven de Kunsten Cultuurprijs van de gemeente De Bilt uitgereikt. Dit gebeurde tijdens het nieuwjaarsconcert van salonorkest Warble.


In het juryrapport stond: ''Velen kennen zijn muziek, maar niet de naam van de kunstenaar. Hij werd geboren in De Bilt en genoot zijn muziekopleidingen aan het Utrechts Conservatorium. Zijn muziek gaat thans vanuit Bilthoven de gehele wereld over. Hij schreef de muziek bij diverse Nederlandse speelfilms, zoals Van de koele meren des doods en Ciske de Rat. Ook voor bekende televisieseries als De bokkenrijders, Coverstory, Janosch Traumstundeen Die Clowns schreef hij de muziek. De muziek van het sprookje Alfred J. Kwak werd onder anderen door hem gecomponeerd.

Al meer dan 30 jaar treedt hij ais pianist/componist/arrangeur op met Herman van Veen en veie andere vooraanstaande artiesten. In 1996 werden zijn kindermusicals, geschreven voor het Nederlands Kindertheater, bekroond met net 'Gouden hart van de stad Rotterdam'. Hl. werkte mee aan tal var prijswinnende producten.en is drager van de Gouden Harp van de Sticnting Conamus.

OOK in zijn woonplaats Bilthoven heeft hij zijn unieke talent in dienst gesteld van de gemeenschap. onder meer door zijn compositie voor keramidsche klankschalen voor Keramuze 1996. Zijn enorme zijdigheid en het hoge gehalte van zijn zeer persoonlijke werk zijn voor de jury aanleiding geweest om de Kunst- en Cultuurprijs 1996 van de gemeente De Bilt toe te kennen aan Erik van de Wurff."

Gelukkig

Deze prijs bestaat uit een zilveren plaquette, ontworpen door de kunstenaar Ad van Strien, en een cheque van duizend gulden, die werd overhandigd door A. Wijnen, directeur van de Rabobank De Bilt, die deze prijs sponsort. Erik van der Wurff toonde zich gelukkig met de prijs. "!k denk dat ik van dit bedrag kristallen klankschalen ga kopen, want die schijnen ook te bestaan.'1 Bescheiden voegde hij hieraan toe: "Wij allen hebben kunst nodig om de geest te voeden, om te overleven: voor mij is dat nu eenmaal de muziek."

De uitreiking van de Kunst- en Cultuurprijs vond plaats tijdens het traditionele Nieuwjaarsconcert van salonorkest Warble, bestaande uit docenten aan de Biltse Muziekschool. Dit ensemble bracht voor een vrijwel uitverkochte zaal een gevarieerd en onderhoudend programma met diverse solistische optredens. Zo zong Louise Janssen diverse bekende lederen, bracht be cellist Frank Linschoten met pianist Elmile Simonls het prachtige Le Cygne van C. Saint-Saens en speelden Truus Mjessen en Emile Simonis de ouverture quarte mains Op het concert was ook de vorige winnaar van de Kunst- en Cultuurprijs,Jits Bakker aanwezig.