STUDIO
Hans Sanders

Kwak is Kassa

15 sep 1990

Sjoerd Raemakers, commercieel directeur van Telecable Benelux TV in Amsterdam, is een gelukkig man. De tekenfilmserie Alfred J. Kwak, waarvan zijn bedrijf een belangrijke co-producent is, blijkt een internationaal succes. 'De serie is al verkocht aan televisiestations in IsraŽl, Griekenland, Ijsland, ItaliŽ, BelgiŽ, Finland, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Portugal en diverse landen in het Midden Oosten,' meldt hij niet zonder trots. 'Verder zijn wij nog in onderhandeling met televisiemaatschappijen in AustraliŽ, Mexico, Verenigde Staten, Chili, Canada, BraziliŽ en ArgentiniŽ.


'Oorspronkelijk was het de bedoeling van Herman van Veen dat de avonturen van Alfred J. Kwak alleen in stripvorm zouden verschijnen. Maar toen hij twee jaar geleden de Duitse tekenaars Harald Siepermann en Hans Bacher ontmoette, was al snel het idee van een tekenfilmserie geboren. Samen gingen ze aan de slag en ontwierpen volgens Raemakers ongeveer 260 personages voor een soort 'Kwak-bijbel'. De firma Telecable Benelux TV raakte in het animatieproject geÔnteresseerd en vond als co-producenten de Vara, het Duitse ZDF, het Spaanse TVE en TV Tokyo. De serie zou 36 miljoen gulden gaan kosten.

'De duurste produktie ooit in Nederland voorbereid,' aldus Raemakers.

Dc animatieserie werd door de 150 mensen van Telecable in Japan getekend. Voor de muziek waren Herman van Veen en Erik van der WurfÔ verantwoordelijk. Behalve een tekenfilmserie verschenen er ook drie stripalbums en vier video's van de avonturen vanAlfred J. Kwak op de markt. 'Ook dat sloeg tot nu bijzonder goed aan,' zegt Raemakers. Verder lanceerde de stichting Colombine, onder voorzitterschap van Herman van Veen, begin dit jaar een succesvolle Alfred Jodocus Kwak-kledinglijn. De winst die op deze kleding gemaakt wordt, gaat naar ontwikkelingsprojecten in de arme landen.

Of er een vervolg op de 52-delige tekenfilmserie komt - de VARA heeft er tot nu dertig uitgezonden - weet Raemakers nog niet: 'Maar heel voorzichtig wordt er wel over een nieuwe serie nagedacht.'HANS SANDERS