Utrecht Nieuwsblad
Mathijs Stemberger

Van Veen tevreden over jonge acteurs

15 sep 2004

"BILTHOVEN

Een beetje onwennig komen de kinderen uit groep 6 met een kussen en bezem de gymzaal in. Ze gaan zo een toneelstuk over Alfred Jodocus Kwak oefenen met de schrijver zelf, Herman van Veen.


De leraressen van de Theresia- school in Bilthoven stellen de kleine acteurs op hun gemak. "Gaat het fout, dan gaat het fout. Dat is helemaal niet erg, we gaan gewoon door." Na een wat aarzelend begin volgt een uitvoering van. dans, toneel en zang. De kindeken worden bijgestaan door volwassen dansers en twee professionele vertellers. Van Veen kijkt rustig toe en geeft af en toe aanwijzingen. Aan het einde deelt hij complimentjes uit: "Het ging heel goed. Omdat jullie beter zijn dan ik had verwacht, komen er zelfs nog een paar dingetjes bij."

Die pluim heeft Alfred Jodocus Kwak niet nodig, want hij heeft al veren. De beroemde gele eend wordt gespeeld door Julia (6) uit groep vier. Ze is de kleinste en jongste van allemaal. "In het begin snapte ik het niet zo. Nu heb ik het verhaal al vaak gehoord en ken ik de liedjes uit mijn hoofd", zegt de verlegen hoofdrolspeelster. Er lijkt voor haar een gouden acteercarrière in het verschiet te liggen, maar Julia denkt daar anders over. "Ik wil later iets met honden gaan doen, want die vind ik lief."

Het toneelstuk 'Afspraak is afspraak' wordt maandagavond 20 september in het Figi Theater uitgevoerd door de twee groepen 6 van de Theresiaschool uit Bilthoven en het Harlekijn Dans- en Kindertheater. Het is een bewerking van het gelijknamig nieuwe boek over Alfred Jodocus Kwak, dat speciaal is geschreven voor een kinderrechtencampagne. De negenjarige Toine is wel een beetje zenuwachtig voor de uitvoering in Zeist.
Er is één groot voordeel: "Al om half elf zijn we klaar met school," grijnst hij, ,ij|ï "Dan gaan we naar Figi om weer te oefenen, 's Avonds is de uitvoering en dan komt het Jeugdjournaal misschien." ' Na afloop is de in Soest wonende Herman van Veen tevreden over de repetitie. Hij is niet bang dat de volwassen thema's als oorlog.' strijd om olie en kinderarbeid die in het stuk voorkomen, niet begrepen worden door de kinderen.

"Ze zullen dit meenemen naar huis en er over praten. De ouders kunnen dan verbanden leggen en verklaren. Het gaat om interactie. Bovendien zien kinderen dit soort beelden ook op tv."Mathijs Stemberger